У Бухаресті розпочалася Чорноморська безпекова конференція

У Бухаресті розпочалася Чорноморська безпекова конференція

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Румунії у четвер розпочинається другий (офіційний) день Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної кримської платформи, яка зібрала в Бухаресті представників понад 50 країн та організацій.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Перший день конференції у середу мав експертний характер та проходив без присутності ЗМІ. Експерти з України, Румунії та інших країн-учасниць Кримської платформи обговорили багатовимірний вплив повномасштабної війни росії проти України на безпекову ситуацію в Чорноморсько-Азовському регіоні і світі та можливі відповіді на виклики і загрози. Під час головної панелі дня відбулася презентація дослідження "Бачення мирного, безпечного та процвітаючого Чорноморського регіону", яке, як очікується, стане основною для дискусії у четвер за участі представників урядів та міжнародних організацій. Окрему увагу учасники конференції приділили викликам, які несуть розв’язані росією кібер- та інформаційні війни для системи безпеки у регіоні та світі.

Завершилася дискусія під час експертного дня конференції переглядом невеликого документального фільму-новели в рамках українського кінопроєкту "Культура vs війна" про українського актора та режисера Ахтема Сеітаблаєва, який зараз боронить Україну в лавах Сил оборони. Крім того, культурна програма вечора передбачала показ фільму "Море. Битва за острів Зміїний" з документального циклу Артема Шевченка "Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі", присвяченого деокупації стратегічно важливого для безпеки у Чорному морі українського острова. Під час перегляду були присутні як сам режисер, так і один з героїв фільму – вертолітник, Герой України Євген Соловойов, який брав участь у штурмі острова.

Другий (офіційний) день конференції розпочався з вшанування пам'яті загиблих українців, як стали жертвами російської агресії, та вступних слів з боку керівництва МО і МЗС Румунії та України. У четвер пройдуть три панельні дискусії "Здобуті уроки: повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, його багатовимірний вплив і уроки для демократичного світу", "План на сьогодні: Негайна відповідь на поточні загрози та виклики в Чорноморському регіоні" та "Майбутня конфігурація: Яке майбутнє регіональної безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів? На шляху до євроатлантичної стратегії для стабільного, безпечного та процвітаючого регіону". Участь у них візьмуть міністри закордонних справ та оборони, держсекретарі та інші урядові високопосадовців з країн-учасниць Кримської платформи, а також керівництво міжнародних організацій – НАТО, Ради Європи, ГУАМ та ОБСЄ.

У Бухаресті розпочалася Чорноморська безпекова конференція / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Крім того, на полях Чорноморської безпекової конференції пройдуть важливі двосторонні та тристоронні зустрічі, зокрема, зустріч у форматі трикутника “Україна-Румунія-Молдова".

Україну на Першій Чорноморській безпековій конференції Міжнародної кримської платформи представляють перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова та міністр оборони Олексій Резніков.

Читайте також: Чорноморська безпекова конференція завершила архітектуру Міжнародної Кримської платформи – МЗС

Як повідомляв Укрінформ, організаторами Першої Чорноморської безпекової конференція Міжнародної кримської платформи 12-13 квітня у Бухаресті є Міністерство закордонних справ України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ Румунії, Міністерство національної оборони Румунії, у партнерстві з Центром оборонних стратегій (Україна).

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, Чорноморська безпекова конференція стала фактично завершенням архітектури Міжнародної кримської платформи. Вона повідомила, що участь у заході беруть представники понад 50 країн та організацій, що демонструє зацікавленість у безпеці в Чорному та Азовському морях не лише з боку країн регіону, а й усього світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-