Лубінець закликає ООН та Червоний Хрест покарати росію після відео страти українського бійця

Лубінець закликає ООН та Червоний Хрест покарати росію після відео страти українського бійця

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста покарати російську федерацію після появи відео з відрізанням голови українському полоненому

Як передає Укрінформ, про це він написав у Телеграмі.

«російські окупанти вкотре в мережі облікували відео жорстокого вбивства, ймовірно, українського полоненого, якому ножем відрізали голову. Крім цього, подібні публікації з‘явилися на ресурсі CNN», - зауважив уповноважений.

За словами Лубінця, «з точки зору людяності та гуманності, чи може взагалі будь-яка армія світу вбивати військовополонених, а потім поширювати це відео на загал. Чи додає честі подібні дії такій армії? Питання риторичне».

«Втім, про людські чесноти з боку рф не йдеться взагалі. Що ж це тоді, як не черговий доказ геноциду українського народу? Вони публікують відео, розповсюджують, пишуть жахливі коментарі, в яких відчувається глибока ненависть до України й українців», - наголосив омбудсмен.

На його переконання, росіяни цим роблять контент для внутрішньої аудиторії, щоб посилити у суспільстві антиукраїнські наративи.

Також, за словами уповноваженого, це «хрещення кров’ю». «Вірогідніше, російські командири віддають накази своїм підлеглим, щоб ті вчиняли подібні дії й знімали все на камери», - зауважив він.

«Це елемент залякування своїх військових, у першу чергу, щоб вони не здавалися в український полон і думали, що з ними будуть вчиняти так само. А також як компромат, що шляху назад уже немає і вести цю загарбницьку війну доведеться до кінця», - зауважив Лубінець.

Як наголосив омбудсмен, «публічна страта полоненого - це ще один доказ порушення норм Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права, порушення фундаментального права на життя!».

Читайте також: Україна закликає Офіс прокурора МКС невідкладно звернути увагу на страту українського бійця

«Я як омбудсмен України звернувся з листами до Верховного комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста зробити все можливе, аби винні понесли покарання за кожен воєнний злочин! А також, щоб цей випадок окремо був зафіксований у всіх звітах міжнародних організацій», - повідомив Лубінець.

Також він вимагає, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини.

Уповноважений повідомив, що він «також це відео розіслав всім колегам-омбудсменам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України. А також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали росію країною-терористкою, а російську агресію - геноцидом українського народу! Щоб рф виключили з усіх міжнародних організацій, як це зробила Європейська мережа національних інституцій з прав людини ENNHRI, виключивши уповноважену з прав людини у рф тетяну москалькову».

Читайте також: Міноборони закликає не поширювати відео з відрізанням голови українському військовому

«І наостанок, як за таких умов росія може головувати у Радбезі ООН?! Питання знову риторичне!», - наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, в інтернеті з’явилися два відео з нібито обезголовленням українських захисників.

За інформацією CNN, «на відео, ймовірно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше - судячи з кількості зелені - певно, було зняте влітку».

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте «вагнерівцями» і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем. Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, ймовірно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі. «На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство», - наголошує CNN.

Читайте також: Україна розповіла в ОБСЄ про звірство росіян із відрізанням голови

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо відео того, як російські загарбники відрізають голову українському полоненому. Голова СБУ Василь Малюк запевнив, що цих російських нелюдів буде знайдено і покарано.

Міністерство закордонних справ України закликало Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на страту українського полоненого російськими військовими в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-