Військова частина не бере участі в обміні полоненими - Коордштаб

Військова частина не бере участі в обміні полоненими - Коордштаб

Укрінформ
Військові частини співпрацюють з компетентними органами, але участі у процесах обміну полоненими не беруть і впливу на ці процеси не мають.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив у Телеграмі.

Як ідеться в повідомленні, з ініціативи ГО "Жінки зі сталі" у Коордштабі відбулася зустріч з родинами захисників 107-го окремого батальйону 109-ї окремої бригади територіальної оборони Сил ТрО Збройних сил України.

У заході взяли участь представники Коордштабу, командування Сил ТрО ЗСУ, 109-ї ОБрТрО і регіонального управління “Схід” Сил тероборони.

Читайте також: Коордштаб нагадав, куди передавати персональні дані полонених і зниклих безвісти військових

Родичі полонених і зниклих безвісти військовослужбовців звернули увагу на проблеми, пов’язані з обліком у військовій частині.

За інформацією представника Сил ТрО, існують нормативно-правові документи, які регулюють порядок обліку особового складу. Підставою для зміни категорії обліку може бути поява нової офіційної інформації щодо військовослужбовця, зокрема документ, який підтверджує його перебування в полоні. Таким документом є підтвердження міністерством оборони російської федерації через Міжнародний комітет Червоного Хреста.

З моменту, коли військова частина отримує від Національного інформаційного бюро офіційне повідомлення про полон, є правові підстави змінити облікову категорію. Після цього родичі можуть отримати відповідну довідку.

Читайте також: ДНК-експертиза для пошуку загиблих проводиться лише за постановою слідчого - Лубінець

У Коордштабі наголосили, що на залучення в процеси обміну облікова категорія безпосереднього впливу не має: усі військовослужбовці, внесені до єдиного реєстру захисників, задіяні у цих процесах.

За словами представниці бригади, спілкування з військовою частиною передбачено через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). В окремих випадках комунікація може відбуватися через службу цивільно-військового співробітництва (ЦВС). Зробивши відповідні запити, родичі полонених і зниклих безвісти військовослужбовців можуть отримати певні документи, які не мають обмеження доступу.

"Військова частина надає всю необхідну інформацію, співпрацює з усіма компетентними органами, але участі в процесах обміну не бере і впливу на ці процеси не має", - пояснила представниця вона.

Окремо учасники зустрічі обговорили питання військового стажу і грошового забезпечення в умовах, коли військовослужбовець перебуває в полоні. Представник юридичного відділу Коордштабу розтлумачив певні деталі, які стосуються отримання довідок і грошової допомоги родинам захисників і захисниць.

Читайте також: Україна не має офіційної інформації про місця, де ворог тримає полонених - Коордштаб

Як повідомляв Укрінформ, у Коордштабі заявляють, що для роботи над обмінами полоненими з росією використовується вся наявна інформація, отримана з різних джерел.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-