ДНК-експертиза для пошуку загиблих проводиться лише за постановою слідчого - Лубінець

ДНК-експертиза для пошуку загиблих проводиться лише за постановою слідчого - Лубінець

Укрінформ
ДНК-експертиза для пошуку людей, які загинули або зникли безвісти, проводиться лише за постановою слідчого і за рахунок держави.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

“Тисячі українців загинули чи зникли безвісти під час повномасштабної війни. І ДНК-експертиза є важливим інструментом для їх пошуку та ідентифікації”, - зауважив Лубінець.

За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон органом досудового розслідування розпочинається кримінальне провадження.

“Зразки ДНК відбираються у біологічних батьків чи дітей зниклої людини, а проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого і безоплатно. Провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо”, - наголосив Лубінець.

Читайте також: Лубінець нагадав, як подати звернення про порушення прав людини

За його словами, для пошуку зниклих безвісти особа має самостійно звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів.

“Зразки відбираються і молекулярно-генетична експертиза проводиться лише за постановою слідчого. Для того, щоб здати біологічні зразки, родичам потрібно мати із собою паспорт, для дитини – свідоцтво про народження. Експертиза проводиться за рахунок держави”, - зауважив омбудсмен.

Взяти зразки можуть безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням слідчого, який веде справу про зникнення і вносить відповідне клопотання до суду. Надалі за рішенням суду відбудеться забір, перевірка та встановлення наявності/відсутності співпадіння геномної інформації.

ДНК-профіль родича відправляють до централізованого автоматизованого обліку генетичних ознак людини, де в автоматичному режимі проводять порівняння ДНК-профілів. У разі виявлення збігів, про це інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування та родичів загиблої особи, зазначив уповноважений.

Як повідомив Лубінець, до Офісу омбудсмена звернулася громадянка України щодо сприяння пришвидшенню проведення ДНК-експертизи загиблого сина - військовослужбовця Збройних сил України.

Читайте також: Лубінець: рф залучає спецслужби, щоб українські діти не могли повернутися додому

“Він зник безвісти під час бою в Ізюмському районі Харківської області. Після деокупації було знайдено тіло загиблого, яке направили для проведення ДНК-експертизи до м. Дніпро. Для підтвердження ідентифікації тіла, родичі загиблого понад два місяці чекали її проведення, що унеможливлювало здійснення поховання”, - зазначив уповноважений.

За словами Лубінця, “відповідно до статті 21 Закону України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”, достовірною інформацією про смерть особи є результати аналізу і зіставлення інформації про вилучення людських останків, наданої пошуковими групами, посмертної інформації про такі останки, наданої бюро судово-медичної експертизи, інформації про профілі ДНК та результати зіставлення ДНК, надані ДНК-лабораторіями, з інформацією, що відома про особу”.

За результатами вжитих заходів реагування уповноваженого Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації повідомив, що Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи провело молекулярно-генетичну експертизу біологічного матеріалу від загиблого. Після цього тіло видали матері для поховання.

Як повідомляв Укрінформ, завдяки ДНК-лабораторіям ANDE, які Нацполіція отримала від США, час ідентифікації осіб, загиблих унаслідок бойових дій, скоротився до 90 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-