Обмін полонених: у Коордштабі розповіли про роботу з міжнародними організаціями

Обмін полонених: у Коордштабі розповіли про роботу з міжнародними організаціями

Укрінформ
Попри те, що в переговорах про обмін військовополонених міжнародні організації участі не беруть, з ними ведеться робота в інформаційному полі.

Про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

У штабі відбулася зустріч із родичами та близькими бійців 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка.

Під час зустрічі представник Коордштабу розповів, що міжнародні організації не беруть участі в переговорних процесах про обмін військовополонених. Але Україні важливо інформувати світ про те, що росія не дотримується взятих на себе зобов’язань згідно з нормами міжнародного гуманітарного права.

"Користуючись положеннями Женевських конвенцій, ми маємо право вимагати повернення цивільних, важкопоранених, дітей. Країна-агресорка зобов’язана віддати їх без жодних умов", – наголосив він.

Читайте також: Поранених і важкохворих росія повинна видати з полону без додаткових умов - Коордштаб

Також обговорювалися питання комунікації родичів захисників України з військовими частинами. У штабі пояснили, що військова частина зобов’язана видати  сповіщення за результатами службового розслідування. Обов’язок доставити його родичам військовослужбовця покладений на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Водночас за запитом не можна отримати документи й матеріали, які мають обмежений доступ.

У ході зустрічі представник штабу також відзначив вагомий внесок родичів у пошук відомостей про військовослужбовців.

Читайте також: Куди звертатися родичам полонених, яких у рф могли засудити - пояснення Коордштабу

Як повідомляв Укрінформ, у рф та на захоплених нею територіях України є кілька суб’єктів, з якими ведуться переговори щодо обміну полоненими.

Міжнародні організації участі в процесах обміну військовополоненими не беруть. Водночас, згідно з нормами Женевських конвенцій, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста повинні мати доступ до місць утримання військовополонених та стежити за дотриманням їхніх прав.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-