Міжнародні організації не беруть участі в обміні полоненими - Координаційний штаб

Міжнародні організації не беруть участі в обміні полоненими - Координаційний штаб

Укрінформ
У російській федерації та на захоплених територіях України є кілька суб’єктів, з якими ведуться переговори щодо обміну полоненими.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив у Телеграмі.

На зустрічі з родинами полонених бійців 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Білинського, ініційованій ГО «Спілка дружин та матерів морських піхотинців України», представник Координаційного штабу зазначив, що міжнародні організації не беруть участі в процесах обміну військовополоненими.

Водночас, згідно з нормами Женевських конвенцій, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста повинні мати доступ до місць утримання військовополонених і стежити за дотриманням їхніх прав.

Читайте також: У Червоному Хресті кажуть, що мають «лімітований» доступ до місць утримання військовополонених

«У межах норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, статті 110 Женевських конвенцій, передбачена репатріація важкопоранених військовослужбовців. Переговори про це, зокрема, відбувалися між омбудсманами України та росії в Туреччині», - ідеться в повідомленні.

Окремо представник Координаційного штабу поінформував, що в росії та на захоплених територіях є кілька суб’єктів, з якими ведуться переговори щодо обміну. На кожному з цих напрямків триває складна робота.

Читайте також: У Координаційному штабі нагадали, що Україна не оприлюднює списків полонених

Родичі полонених морських піхотинців виступили з пропозицією створити інститут військового омбудсмана. Своєю чергою представник Офісу омбудсмана звернув увагу на те, що в уповноваженого є відповідний представник з додержання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони».

Як повідомляв Укрінформ, представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що частина захисників Маріуполя та острова Зміїний залишається в російському полоні. Робота над їх поверненням додому триває.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-