Частина захисників Зміїного залишається у російському полоні – Юсов

Частина захисників Зміїного залишається у російському полоні – Юсов

Укрінформ
Частина  захисників острова Зміїний так само, як і значна частина захисників Маріуполя та «Азовсталі», перебуває в російському полоні. Робота над їх поверненням додому триває.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ з нагоди презентації циклу з трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі» повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, відповідаючи на питання про долю захисників Зміїного.

«Справді, частина захисників Зміїного, значна частина захисників Маріуполя та Азовсталі знаходяться в рашистському полоні. Триває робота над тим, щоб кожен з них повернувся додому. Ті хлопці і дівчата, які вже повернуті, зараз проходять процес реабілітації, постізоляційного супроводу і повертаються або умовно до нормального життя, на скільки ми всі можемо жити у нормальному житті зараз, або також до боротьби і далі до виконання своїх обов’язків. Тому це справді чутлива тема», - зазначив Юсов.

Представник української розвідки під час презентації фільмів відзначив, що важливим принципом усіх журналістів та представників кіноіндустрії є - «Не нашкодь!». 

«Тут головний принцип – «не нашкодь», тому що все відбувається і продовжує відбуватися в режимі реального часу, є погляд українських журналістів, українських режисерів, міжнародних ЗМІ, які документальною продукцією показують правду. Ця правда на боці України, тому що вона на боці міжнародного, гуманітарного права, на боці історичної справедливості. І разом з тим,  дуже часто не можна показувати те, що хотіли б», - додав Юсов. 

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок відбулася презентація циклу з трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі», присвячених бойовим операціям за участю військовослужбовців ГУР МОУ у 2022 році. У стрічках використано ексклюзивні кадри роботи спецпризначенців та висвітлена операція на Азовсталі, Харківський наступ та звільнення острова Зміїний.  

Читайте також: Мінреінтеграції попереджає родичів полонених про важливість інформбезпеки

російські війська захопили острів Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого. Спочатку була інформація про те, що після обстрілу Зміїного з кораблів та авіації рф була зруйнована інфраструктура на острові, а зв'язок із прикордонниками втрачено. 28 лютого ВМС ЗСУ повідомили, що морські піхотинці та прикордонники, яких узяли в полон російські окупанти на острові Зміїний, живі. Їх повернули з полону в листопаді. 30 червня українські військові повністю звільнили Зміїний та змусили загарбників залишити його. Міноборони рф підтвердило втечу своїх військових, назвавши це «жестом доброї волі».

6 грудня 2022 року охоронці кордону Ізмаїльського загону разом із родичами Героїв та громадою зустріли трьох побратимів, які перебували у російському полоні 9 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-