У Координаційному штабі нагадали, що Україна не оприлюднює списків полонених

У Координаційному штабі нагадали, що Україна не оприлюднює списків полонених

Укрінформ
Жодних списків полонених чи зниклих безвісти ні в соціальних мережах, ні в медіа Україна не оприлюднює.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі з родинами захисників 63-ої окремої механізованої бригади за участю представників Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Збройних сил України, передає Укрінформ.

«Представник Координаційного штабу наголосив, що жодних офіційних списків полонених чи зниклих безвісти Україна не публікує ані в соцмережах, ані в медіа. Він закликав родичів критично ставитися до подібної інформації і не надавати персональні дані військовослужбовця організаціям чи приватним особам, аби не зашкодити процесам обміну», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: Червоному Хресту вдалося потрапити в місця утримання українських полонених на території рф

Окремо на цій зустрічі представник Координаційного штабу зазначив, що причиною для визнання військовослужбовця зниклим безвісти є результат службового розслідування, під час якого з’ясовуються обставини зникнення. 

«Вид обліку у військовій частині може бути змінений, якщо є офіційний документ від Національного інформаційного бюро про підтвердження полону міністерством оборони російської федерації через Міжнародний комітет Червоного Хреста, або у слідчого з’явилася нова інформація щодо військовослужбовця і він готує відповідне звернення до частини», - інформують у КШ.

Читайте також: В Оленівці у полоні перебуває 150 українців — Лубінець

Своєю чергою, зміна виду обліку не впливає на залучення в процеси обміну: з полону повертаються і підтверджені російським міністерством оборони через МКЧХ полонені, і зниклі безвісти, і військовослужбовці з видом обліку «ймовірно полон». Як уточнюється, з російського полону вдалося повернути, у тому числі військовослужбовців, які вважалися загиблими.

«Джерелами інформації про зниклого безвісти чи полоненого військовослужбовця, крім документів МКЧХ, також можуть бути Робоча група ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень, відео- і фотоматеріали, які з’являються у відкритому доступі. Ще одне важливе джерело – повернені з полону захисники й захисниці», - заявили у Координаційному штабі.

Читайте також: Євросоюз закликав росію надати МКЧХ доступ до українських полонених

Зазначається, що цінну для родин і Координаційного штабу інформацію отримує гуманітарна ініціатива «Пошук. Полон». Також триває робота у напрямку комунікації через уповноважених з прав людини.

Як раніше повідомлялося, у Координаційному штабі розповіли про ворожі «вкиди» щодо обміну полонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-