Куди звертатися родичам полонених, яких у рф могли засудити - пояснення Коордштабу

Куди звертатися родичам полонених, яких у рф могли засудити - пояснення Коордштабу

Укрінформ
Родичам військовополонених, яким, імовірно, винесли "вирок" у росії, варто звертатися до незалежних адвокатів, зокрема представників гуманітарної ініціативи “Пошук. Полон”.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У штабі відбулася онлайн-зустріч з родичами та близькими полонених і зниклих безвісти десантників 81-ї окремої аеромобільної бригади.

Як заявив представник Коордштабу, з полону Україна звільняє військовослужбовців, які можуть бути по-різному обліковані в Національному інформаційному бюро (НІБ) чи у військовій частині.

Стосовно захисників і захисниць, проти яких у росії порушені кримінальні справи чи винесені “вироки” суду, їх теж вдається повертати. Робота з метою повернення цієї категорії полонених триває.

Читайте також: Україна веде переговори з рф про декілька обмінів паралельно – Координаційний штаб

Також представник Коордштабу зауважив, що в разі, коли у родичів є неперевірена інформація про “вироки” суду в російській федерації, але підтвердження про засудження військовослужбовця немає, можна звернутися до незалежних адвокатів, зокрема представників гуманітарної ініціативи “Пошук. Полон”. Вони спрямовують запити до відповідних органів рф.

Окремі питання стосувалися фінансового забезпечення родин полонених і зниклих безвісти військовослужбовців. За словами представника військової частини А2120, який брав участь у зустрічі, вид обліку захисника не впливає на виплати родинам.

Читайте також: Вид обліку військовослужбовця не впливає на обмін полоненими — Координаційний штаб

Представник штабу звернув увагу на те, що військова частина може змінити вид обліку на підставі довідки з НІБ або листа від слідчого, якщо він вважатиме, що у справі є достатньо доказів, щоб обліковувати військовослужбовця як полоненого.

Як повідомляв Укрінформ, вид обліку військовослужбовця не впливає на його залучення у процеси обміну, з полону повертаються військові, які мають різні облікові категорії, у тому числі "засуджені" в російській федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-