Зеленський: Затягування з постачанням Україні далекобійних ракет не дає змоги відкинути ворога

Зеленський: Затягування з постачанням Україні далекобійних ракет не дає змоги відкинути ворога

Відео
Укрінформ
Затягування постачання далекобійних ракет не дає Україні змоги відкинути окупантів від українських міст, зокрема, від Херсона та Запоріжжя.

Як повідомляє Офіс Президента, про це глава Української держави Володимир Зеленський сказав у зверненні до Європейської Ради, яке він зробив під час робочої поїздки регіонами України, передає Укрінформ.

"Попри те, що кожна година на полі бою має значення, затягування з постачанням далекобійних ракет для України вже значне. І це не дає нам змоги відкинути позиції російських терористів, зокрема, від Херсона, від Запоріжжя та інших наших міст, які постійно обстрілюються російськими далекобійними ракетами. ...Не можна затягувати передачу нашим воїнам зброї, яка може захистити українців від терору", - наголосив Зеленський.

Відео: Офіс Президента

Президент нагадав, що 22 березня в Запоріжжі російські ракети влучили по звичайних багатоповерхівках, є загиблі, десятки сімей залишилися без житла.

Також, як зазначив Президент, попри згоду Словаччини та Польщі надати Україні МІГи, ми потребуємо більш сучасніших літаків.

"Хіба є раціональна мотивація у затягуванні щодо сучасніших літаків? Згадайте, скільки російського залякування було, коли йшлося про передачу «Леопардів» та інших сучасніших танків, ніж ті, що були раніше в наших воїнів. Сучасніші танки вже в Україні. То що зробила росія у відповідь? Ми всі маємо звикнути, що держава-терорист блефує частіше, ніж може піти на ескалацію. Все зло проти України і всієї Європи, на яке росія була здатна, вона вже робить", - сказав Зеленський.

Окремо він наголосив, що існує затягування з новими санкційними пакетами Європи. Президент відзначив, що глобальних зусиль поки недостатньо, щоб не дати росії адаптуватися до санкцій, водночас Євросоюз не дає сигналу світові, що санкції проти країни-агресора наростатимуть.

"Просте запитання: як таке затягування будуть сприймати треті країни? Ті, чия влада не поважає міжнародне право. Очевидно, їм може здаватися, що ігнорування санкцій не матиме наслідків. Саме тому санкції треба розширювати. Жодного навіть натяку на затягування санкційних рішень бути не може. Тим паче не може бути й розмивання санкцій, і особливо під маніпулятивним прикриттям продовольчою безпекою. Сильні санкції – це безпека, ослаблення санкцій – це запрошення до нових криз, зокрема й продовольчої", - сказав Зеленський.

Президент також згадав про український план відновлення територіальної цілісності України й гарантування безпеки Україні та всій Європі та нагадав про організацію саміту Формули миру.

"Я готовий призначити саміт уже на найближчий час у Києві. Але всі ми чудово розуміємо, що в наявних умовах багато лідерів, на жаль, не зможуть приїхати в Україну. Тож я закликаю допомогти нам із цим. Ми можемо організувати саміт в одній зі світових столиць – в одній із європейських столиць. Хіба це не додасть глобальної сили Європі? Точно додасть", - вважає Президент.

Як наголосив глава держави, Україна продовжує розвиток попри російську агресію, і наразі всі інституції в державі діють.

Читайте також: Лідери ЄС вимагають від росії негайно вивести війська з усієї України

Тому, за словами Зеленського, критично важливо, щоб не було затягування у зближенні України та Євросоюзу.

"Україна готова до рішення про початок уже цього року переговорів щодо членства в Євросоюзі. Така ж готовність потрібна і з боку всіх вас, шановні, – головного, кожного лідера Європи. Українці потребують того, щоб бачити вашу готовність і мотивуватися нею. Щоб відчувати, що захист нашими воїнами європейських цінностей справді підтримується всією Європою", - наголосив Зеленський.

Глава держави відзначив , що Україна разом з ЄС мають зробити все необхідне, щоб подібних затягувань не було, оскільки зволікання дасть можливість агресору перегрупуватися і затягнути війну на роки.

Як повідомлялося, в четвер у Брюсселі триває саміт ЄС, першим питанням якого був розгляд ситуації в Україні. Перед главами держав та урядів європейських країн в режимі телеконференції виступив Президент України Володимир Зеленський.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-