Комісія ООН розповіла про «сесії з денацифікації» та тортури «дзвінком путіну»

Комісія ООН розповіла про «сесії з денацифікації» та тортури «дзвінком путіну»

Укрінформ
Українські бранці в росії були змушені проходити "сесії з денацифікації", що складалися з жорстоких побоїв, а також піддавалися ураженню електричним струмом за допомогою військового телефона, що російські кати називали також "дзвінком путіну".

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

У документі, який офіційно буде представлений Раді ООН з прав людини у понеділок, 20 березня, Комісія виявила повсюдне і систематичне застосування тортур і жорстокого поводження з боку російської влади щодо осіб, яких вона утримувала на окупованих територіях України та в самій рф.

"Особливо жорстокі катування застосовувалися щодо діючих або колишніх військовослужбовців українських збройних сил та пов’язаних з ними осіб, зокрема їх родичів. Жертвами катувань також стали місцеві чиновники, правоохоронці, працівники Запорізької АЕС, цивільні особи з проукраїнськими поглядами, - повідомляється у доповіді. - Тортури зазвичай поєднувалися з тривалими допитами. Жертвам часто зв’язували руки чи надягали наручники, зв’язували ноги, закривали очі капюшоном або зав’язували стрічкою, одягали мішки або щось із речей на голову".

Читайте також: Драмтеатр у Маріуполі та краматорський вокзал атакувала росія – Комісія ООН

Колишні українські бранці розповіли членам Комісії, що російська влада називала їх "нацистами", "фашистами" і "терористами" і змушувала проходити "сесії з денацифікації", що складалися з жорстоких побоїв.

Також жертви розповідали про побиття прикладами або кийками, застосування до них електрошокерів, зґвалтування та тривале перебування на холоді. А в деяких випадках "катування супроводжувалися стратами".

Крім того, Комісія встановила, що на територіях, які перебували під тривалим контролем росії, та в більш постійних місцях ув’язнення застосовувалися додаткові методи тортур.

"Одним із таких методів було ураження електричним струмом за допомогою військового телефона, відомого як "тапік", підключеного до електричного кабелю з затискачами на ногах, пальцях або статевих органах чоловіків. Нападники називали це "дзвінком леніну" або "дзвінком путіну", - йдеться в доповіді.

Читайте також: Комісія ООН назвала воєнним злочином незаконне переміщення дітей з України в росію

Поширеним серед російських катів також було застосування тортури під назвою "поза папуги", коли затриманих підвішували до стелі зі зв’язаними руками.

Один з колишніх в’язнів розповів, як його били просто за те, що він "розмовляв українською мовою" чи за те, що "не пам’ятав слова гімну російської федерації". Одна жінка розповіла, що кілька разів втрачала свідомість від побоїв, але садисти будили її, щоб продовжити бити.

"Комісія дійшла висновку на підставі задокументованих випадків, що російська влада застосовувала катування та жорстоке, нелюдське поводження, що є військовим злочином і порушенням заборони катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання", - зазначається у доповіді.

Крім того, спрямовування такого ставлення на конкретні категорії осіб і послідовне використання одних і тих самих методів тортур у кількох окупованих росією областях України дозволило Комісії зробити висновок, що "російська влада застосовувала тортури систематично та повсюдно".

Читайте також: Кислиця в РБ: звіт комісії ООН подає картину неймовірних у XXI столітті злочинів росії

"Ці обставини, включно з елементами планування та наявними ресурсами, вказують на те, що російська влада могла вчинити тортури, що становлять злочини проти людства", - додали в Комісії.

Більш детально про те, які російські злочини встановила Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні, читайте у матеріалі Укрінформу за посиланням.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-