Боєприпаси для України та поповнення резервів: ЄС залучає 15 підприємств в 11 країнах

Боєприпаси для України та поповнення резервів: ЄС залучає 15 підприємств в 11 країнах

Укрінформ
ЄС надаватиме необхідну допомогу Україні, зокрема постачатиме 155-мм артилерійські снаряди з власних складів, та залучить 15 підприємств оборонної промисловості в 11 європейських країнах для поповнення національних арсеналів.

Про це йшлося на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі в ході тематичних слухань щодо прискорення постачання в Україну боєприпасів за її запитом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Здатність України захистити свою територіальну цілісність великою мірою залежить від військової допомоги... Ми вже зробили великий внесок у постачання зброї західного зразка, зокрема артилерії калібру 155 мм, але ... Україна все ще поступається російським військам в її кількості» - заявила міністр із європейських справ Швеції Джессіка Розвелл.

За її словами, з урахуванням саме цих обставин минулого тижня міністри оборони країн ЄС підтримали тристоронній підхід до вирішення цієї проблеми. Він передбачає виконання двох ключових завдань: прискорення доставки боєприпасів в Україну з уже існуючих запасів та формування спільного замовлення з виробництва боєприпасів для поповнення арсеналів у країнах ЄС та для продовження підтримки України.

Читайте також: Країни НАТО збільшать виробництво зброї, щоб поповнити спустошені війною арсенали

Третій напрямок передбачає довгострокову програму розвитку європейської оборонної промисловості, усунення недоліків у ланцюгах постачання та «вузьких місць» задля збільшення виробництва зброї та боєприпасів в умовах існування очевидної загрози з боку росії.

«Ми продовжимо обговорення цих пропозицій 20 березня на рівні міністрів закордонних справ. Головування ЄС очікує, що ми зможемо досягти політичного рішення. Шведське головування є абсолютно відданим продовженню допомоги Україні у всіх площинах і розраховує у цьому на підтримку Європарламенту», - сказала шведська урядовець.

У свою чергу представниця Єврокомісії, єврокомісар з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу ЄС Мейрід Макгінесс, звертаючись до депутатів Європарламенту, нагадала, що ЄС надає Україні військову допомогу від перших днів російського вторгнення, зараз ця допомога, з урахуванням внесків країн-членів, уже сягнула майже 12 мільярдів євро.

«Без того, щоб наростити оборонне виробництво, ми не зможемо переконати країни-члени поставити боєприпаси з власних складів. Ми хочемо, щоб вони знали – ці склади будуть поповнені швидко, перед фактом загрози, яка, вірогідно, триватиме. Для цього ми визначили 15 виробників в 11 країнах. Ми знаємо також, що виробничі можливості ЄС більші, ніж у багатьох партнерів за його межами», - сказала єврокомісар.

Вона визнала, що велика частина цих виробничих можливостей ЄС вже законтрактована, але промисловість може швидко збільшити свій виробничій потенціал, зокрема для прискореного виробництва 155-мм снарядів.

«Наша мета очевидна – скоротити час на виробництво та збільшити його обсяги. Єврокомісія розглядає всі варіанти дій та готова, за необхідності, залучити бюджет ЄС. Ми запропонували також Спільний акт замовлення - короткостроковий інструмент ємністю 500 мільйонів євро, який має прискорити промислове виробництво необхідних боєприпасів», - зазначила Макгінесс.

Читайте також: Вселяє оптимізм: Резніков про підсумки чергової зустрічі у форматі «Рамштайн»

Вона повідомила, що єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретон відвідає визначені 15 підприємств європейської оборонної промисловості, щоб на місці обговорити існуючі можливості щодо збільшення обсягів виробництва боєприпасів та шляхи можливої допомоги у цій роботі з боку євроінституцій.

Як повідомлялося, минулого тижня під час зустрічі у Стокгольмі міністри оборони ЄС дійшли політичного рішення про виділення додатково 2 мільярдів євро з Європейського фонду миру для закупівлі боєприпасів за запитом України. Один мільярд євро планується витратити на компенсацію країнам-членам, які мають поставити боєприпаси негайно, з вже існуючих національних арсеналів. Ще один мільярд буде спрямований на спільне замовлення для європейської оборонної промисловості для поповнення складів та для продовження постачання в Україну артилерійських 155-мм снарядів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-