Міністри оборони ЄС погодили надання €1 мільярда на компенсацію негайної військової допомоги Україні

Міністри оборони ЄС погодили надання €1 мільярда на компенсацію негайної військової допомоги Україні

Укрінформ
Міністри оборони ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги, зокрема поставок упродовж тижнів артснарядів калібрів 155 мм та 152 мм, і для компенсації з Європейського фонду миру буде виділено 1 мільярд євро.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Стокгольмі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після того, як ми вислухали міністра (оборони України) Резнікова, ми отримали дуже чітке послання: для того, щоб Україна виграла мир, вона має виграти цю війну. Саме тому ми маємо продовжувати підтримувати Україну. Збройні сили України потребують нашої підтримки, особливо - і це було головною темою для обговорення сьогодні - артилерійських боєприпасів. Це також те послання, яке ми почули від Президента Зеленського кілька днів тому, під час Європейської ради», - сказав Боррель.

Він наголосив, що у цій справі час має значення, країни ЄС мають зробити більше, і зробити це швидше. Саме тому він, як високий представник ЄС, запропонував план дій, який включає три головні напрямки: негайне надання Україні боєприпасів із існуючих арсеналів, нарощування виробництва боєприпасів за рахунок спільного замовлення та збільшення спроможностей європейської оборонної промисловості.

Читайте також: Євросоюз до кінця березня підготує 11 тисяч українських військових - Боррель

«Перший напрямок. Нам потрібен новий пакет підтримки з Європейського фонду миру для компенсації негайної доставки боєприпасів, які вже є і мають надійти із національних запасів. Йдеться про боєприпаси стандартів НАТО або пострадянського стандарту, відповідно, калібрів 155 мм або 152 мм. Для цього пакету підтримки я запропонував міністрам виділити додатково 1 мільярд євро з Європейського фонду миру», - зазначив високий представник ЄС.

Другим напрямком, за його словами, є скоординоване замовлення на виробництво боєприпасів калібру 155 мм та для поповнення національних запасів і для продовження допомоги Україні. Координація такого замовлення та його розміщення на підприємствах європейської оборонної промисловості буде здійснюватися через Європейське оборонне агентство, що має зменшити вартість кожної одиниці снарядів та скоротити час на їх виробництво. Для фінансування такого замовлення з Європейського фонду миру буде виділений ще 1 мільярд євро.

Третій напрямок розрахований та тривалу перспективу та передбачає нарощування виробничого потенціалу європейської оборонної промисловості, щоб відповісти на масований попит від армій європейських країн в нових умовах.

«На жаль, ми перебуваємо у воєнному часі і маємо сформувати воєнну ментальність. Я б хотів говорити про мир та про мирні переговори, але вимушений говорити про боєприпаси. Тому що війна продовжується. Ми маємо тримати двері відкритими для мирних переговорів, але думати про нарощування виробництва боєприпасів та скорочення часу на їх виробництво», - зауважив Боррель.

Читайте також: Боррель запропонував три варіанти, як забезпечити Україну боєприпасами

Відповідаючи на запитання журналістів, він повідомив, що сьогоднішні пропозиції не означають, що раніше поставки боєприпасів для потреб Збройних сил України не здійснювалися. Такі поставки почалися відразу після російського вторгнення та відбуваються щодня. За вже поставлені боєприпаси країни-члени вже отримали 450 мільйонів євро компенсації з Європейського фонду миру.

Це означає, що новий фінансовий внесок в 1 мільярд євро має вдвічі збільшити обсяг поставок боєприпасів проти того, що вже було здійснено, та підвищити ритмічність таких поставок, сказав Боррель.

Високий представник ЄС підкреслив, що всі міністри висловили загальну підтримку цим пропозиціям та погодилися із їх терміновим характером. Обговорення буде продовжено за сприяння Шведського головування в ЄС під час спільної зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ ЄС у 20-х числах березня, додав він.

Читайте також: Нейтралітет у ставленні до агресії рф проти України лише погіршує кризу - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні, 8 березня, у Стокгольмі відбулася неформальна зустріч європейських міністрів оборони під егідою головуючої в ЄС Швеції. Першим та ключовим питанням цієї зустрічі було прискорення військової допомоги від країн ЄС для України у її захисті від російської агресії. У першій сесії зустрічі міністрів взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-