Глава МЗС Нідерландів презентував Групу діалогу з відповідальності для України

Глава МЗС Нідерландів презентував Групу діалогу з відповідальності для України

Укрінформ
Під час міжнародної конференції у Львові United for Justice міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра презентував Групу діалогу щодо відповідальності за злочини, скоєні в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Приємно бачити все більшу підтримку з боку міжнародної спільноти щодо розслідування злочинів, скоєних під час цієї війни, та забезпечення правосуддя для народу України”, - сказав Гукстра.

Він зазначив, що “коли виникає така велика кількість ініціатив і приходять багато добрих ідей, є потреба в координації та контролі”. Саме цю важливу роль відіграватиме Група діалогу, яка є ініціативою України, Міжнародного кримінального суду та Євросоюзу.

За словами міністра, це координаційний механізм, який пропонує державам, міжнародним організаціям і зацікавленим сторонам громадянського суспільства платформу для обговорення та узгодження національних і міжнародних ініціатив щодо відповідальності.

Читайте також: Нідерланди спільно з Україною складуть реєстр воєнних злочинів рф

Група діалогу складається з чотирьох “робочих потоків”, кожен з яких має свою специфічну спрямованість: підтримка України міжнародними сторонами; дії регіональних і міжнародних інституцій; національні розслідування; ініціативи з боку громадянського суспільства щодо документування.

Кожен з цих робочих потоків очолює співголова, включаючи представників МКС, ЄС, громадянського суспільства та представник від України.

“Усе, що ми робимо для України, ми повинні робити разом з Україною. Вони мають бути на місці водія, що керує. Група діалогу подбає про те, щоб це так і залишалося”, - сказав Гукстра.

На презентації були присутні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, прокурор МКС Карім Хан, комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс та президент Євроюсту Ладіслав Хамран.

Читайте також: До коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав - Кулеба

Нагадаємо, торік у Гаазі на Конференції щодо воєнних злочинів в Україні, організованій Нідерландами у співпраці з Україною, МКС та Євроюстом, 45 країн пообіцяли політичну підтримку Групі діалогу.

Сьогоднішня презентація у Львові є першим кроком на шляху до перетворення цього зобов'язання у результати. Перші зустрічі робочих потоків заплановані на квітень.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор Андрій Костін під час конференції United for Justice у Львові висловив сподівання, що Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії розпочне роботу в Гаазі уже цього літа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-