Для забезпечення миру ЄС має допомагати Україні летальною зброєю - Маасікас

Для забезпечення миру ЄС має допомагати Україні летальною зброєю - Маасікас

Укрінформ
Європейський Союз не зміг запобігти російській агресії, а зараз для забезпечення миру необхідно надавати Україні допомогу саме летальною зброєю.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю «Суспільному», передає Укрінформ.

«Ми разом не змогли запобігти війні росії проти України, а зараз для забезпечення миру потрібна летальна зброя. Це означає надання допомоги Україні саме летальною зброєю», - сказав Маасікас.

Він зазначив, що деякі країни ЄС надавали Україні зброю ще до початку повномасштабного вторгнення, а після 24 лютого минулого року дуже швидко було розпочато роботу Європейського фонду миру.

«Крім того, що країни-члени роблять на двосторонньому рівні, Європейський фонд миру є фондом ЄС саме для цієї роботи – надання зброї», - зауважив посол ЄС.

Дипломат нагадав, що для забезпечення України зброєю було виділено 3,6 млрд євро, а фонд працює відповідно до потреб України.

Читайте також: ЄС готовий працювати над реалізацією всіх пунктів формули миру - голова Євроради

«ЄС як такий зброї не має, але країни-члени мають. Цей механізм не працює так, що держава-член думає: «О, у нас є ця стара зброя радянського зразка, яка нам не потрібна, давайте віддамо її Україні і попросимо грошей у Брюсселя». Ні, це працює так: міністр оборони, пан Резніков, надає нам перелік потреб України, а компенсується лише та зброя, яка є українському списку», - пояснив дипломат.

Як повідомлялося, Рада ЄС 15 жовтня минулого року офіційно оголосила про започаткування Військової допоміжної місії ЄС з підтримки України (EUMAM Ukraine), яка має на меті продовження надання допомоги в її протистоянні російській агресивній війні. EUMAM Ukraine має невиконавчий мандат (не передбачає залучення військ в Україні – ред.) на надання індивідуальної, колективної та спеціальної підготовки для кількості персоналу ЗСУ до 15 000 військовослужбовців, яка надаватиметься у різних місцях на територіях різних країн Європейського Союзу.

Фото: mtu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-