ООН є оптимальним майданчиком для роботи над створенням трибуналу для росії – Президент

ООН є оптимальним майданчиком для роботи над створенням трибуналу для росії – Президент

Укрінформ
ООН на сьогодні є найбільш оптимальним майданчиком для створення спеціального трибуналу щодо злочинів рф проти України.

Таку думку висловив Президент Володимир Зеленський на пресконференції «Лютий. Рік незламності», передає кореспондент Укрінформу.

«Всі кроки починаються з політичного єднання і політичної підтримки. Так, майданчик ООН, може, не універсальний, але тим не менш, такого майданчика, де було б більше держав, які можна об’єднати політично, я поки що не бачу. І на цьому майданчику ми можемо підтримати створення спеціального трибуналу за злочини рф, за агресію. І також ми працюємо над створенням спеціального механізму щодо компенсації всіх збитків, завданих агресією росії на території нашої держави, нашій державі і нашим людям. Це велика робота», - сказав Зеленський.

Він запевнив, що над цим питанням працюють і МЗС, і Офіс Президента, й інші інституції.

Президент також зауважив, що створення трибуналу є дуже складним процесом.

«Це дуже складний механізм. Якщо чесно, держави переважно бояться створювати трибунали, бояться думати про це. Тому що різна відповідальність. Але перед тим, як щось запровадити в себе в державі, вам потрібна політична воля, об’єднання. І ООН тут дуже дієвий. Там будь-які держави, будь-які уряди, лідери отримують політичну підтримку цього процесу», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленська закликала ООН створити трибунал для розслідування злочинів рф в Україні

Він висловив упевненість, що відповідні резолюції будуть підтримані.

Водночас Зеленський повідомив, що триває робота з окремими державами, які можуть узяти лідерство в питанні трибуналу, оскільки мають фаховість і досвід. Це, зокрема, Нідерланди, Велика Британія та ін. Також він відзначив допомогу Балтійських країн і Польщі.

На його думку, нерішучість країн у цьому питанні пояснюється тим, що ніхто не проходив випробування такою агресією та не має такого досвіду.

Зеленський також наголосив, що ця війна показала слабкі місця як в українських інституціях, так і в міжнародних. Він висловив сподівання, що «інша безпекова структура точно прийде з перемогою в цій війні».

Як повідомлялося, до Координаційної групи, яка працює над створенням спецтрибуналу для російської федерації за злочини агресії, уже приєдналися 25 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-