Співавторами резолюції Генасамблеї ООН про мир в Україні стали 68 країн – постпред США

Співавторами резолюції Генасамблеї ООН про мир в Україні стали 68 країн – постпред США

Укрінформ
На сьогодні вже 68 держав стали співавторами проєкту резолюції «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні», яку буде винесено на розгляд надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН 22–23 лютого.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це сказала у вівторок журналістам постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

«Уже 68 країн стали співавторами цього важливого тексту, і ми настійно закликаємо всі держави-члени проголосувати за цю резолюцію, проголосувати за мир, – сказала вона. – Хочу підкреслити, що підтримання миру в Україні жодним чином не пов'язане зі змаганням великих держав. Ідеться не про якийсь вибір між США і росією. Ідеться про захист Статуту ООН. Ідеться про те, щоб зробити свій внесок у припинення війни».

За словами Томас-Грінфілд, ця резолюція закликає до переговорів на основі Статуту ООН. «Тому ми вважаємо, що це має бути чимось таким, що країнам має бути легко підтримати», – додала вона, зауваживши, що чекає активних дебатів, обговорень і голосування за документ.

Вона розповіла, що американські дипломати активно працювали з українським урядом і провели багато зустрічей, щоб «виробити резолюцію, яку б усі могли підтримати».

«Так що в цьому документі дуже мало такого, з чим хтось би міг не погодитися», – зауважила вона.

Вона зазначила, що документ закликає всі країни підтримати дипломатичні зусилля з досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні й відповідає основоположним принципам суверенітету й територіальної цілісності.

Резолюція також «настійно закликає» країни працювати спільно для усунення глобальних наслідків війни, у тому числі для продовольчої безпеки, фінансів, енергетики, навколишнього середовища, ядерної безпеки, пояснила постпред.

Вона наголосила, що умови для переговорів з росією має визначати Україна.

«Не нам вирішувати, які мають бути умови для переговорів, – сказала Томас-Грінфілд. – Українцям вирішувати, на яких умовах вони вестимуть переговори. Але ми хочемо якомога більше посилити їхню позицію, щоб, коли сядуть за стіл переговорів, вони малу позиції сили».

Хоча документ не матиме зобов’язального характеру, але додатково ізолюватиме росію як у Генеральній Асамблеї, так і в Раді Безпеки й у всьому світі, зазначила вона.

Читайте також: Міжнародний трибунал для рф може бути створений вже цьогоріч - Мережко

«Зараз вони є державою-ізгоєм. І якщо вони захочуть рухатися вперед у цьому світі, то повинні покласти край цій війні. Вони повинні сісти за стіл переговорів, і єдиний спосіб, яким вони можуть це зробити, – це вивести свої війська з України». За її словами, «рішуче голосування в Генеральній Асамблеї надішле їм цей сигнал у недвозначних формулюваннях».

Вони побачать, що світ залишається єдиним у ставленні до їхніх неспровокованих дій в Україні, додала Томас-Грінфілд.

На запитання про ініціативи щодо миру в Україні, які має намір оголосити Китай, постпред зазначила, що не очікує висунення від Пекіна «якихось зустрічних резолюцій чи будь-яких інших документів» в ООН.

Як повідомляв Укрінформ, 22–23 лютого відбудеться засідання надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї з розгляду резолюції «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні». Дебати завершаться голосуванням за резолюцію, у якій підкреслюється необхідність відновлення миру, що забезпечує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України. На засіданні Генасамблеї очікується виступ міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-