Пісторіус про літаки для України: Дискусії йдуть щодо винищувачів, яких у Німеччини немає

Пісторіус про літаки для України: Дискусії йдуть щодо винищувачів, яких у Німеччини немає

Укрінформ
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус прокоментував ситуацію з передачею Україні літаків.

Про це він розповів під час відвідин Мунстера, де наразі проходять навчання українські танкісти, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо танків – метою залишається передати до кінця березня танки Leopard і БМП Marder», - сказав Пісторіус. Тоді ж буде завершено підготовку екіпажів та інших спеціалістів.

За словами Пісторіуса, йдеться про сучасні танки Leopard 2А6. Стосовно моделі 1А5 - вони можуть бути готові орієнтовно в травні-червні. Наразі розробляється план підготовки екіпажів цих старіших моделей.

Читайте також: Резніков про літаки для України: знаю, що це питання вже вирішене

Пісторіус також знову закликав інші країни долучитися до «танкової коаліції». Наразі в аспекті Leopard 2А6 вона складається з Німеччини, яка передає 14 машин, і Португалії – три одиниці.

Для Бундесверу, визнав його голова, «болюче» віддавати такі сучасні танки як модель 2А6. Тим важливіше, за його словами, прискорити переговори з підприємствами ВПК та налагодити випуск як техніки, так і запчастин до них і боєприпасів. Сам міністр постійно проводить такі переговори. Пісторіус зауважив, що на виробництво одного танку іде 2-2,5 роки від моменту замовлення. Це означає, що заміну танкам, які Бундесвер віддає наразі, він отримає не раніше ніж через 2-2,5 роки.

Пісторіус заперечив закиди, що Берлін стояв на шляху передачі Україні танків, але зазначив, що ті держави, які вимагали від Німеччини як їх виробника «дати зелене світло», через три тижні не такі швидкі у розв'язанні цього питання.

Читайте також: Україна має виграти війну – Пісторіус

На запитання щодо можливості передачі Україні літаків Пісторіус відповів: «За Федеративну республіку я можу лише сказати, що всі дискусії ведуться навколо винищувачів, яких Бундесвер не має. Тож це питання до інших країн». Водночас він зауважив, що з огляду на розвиток подій в Україні, «не можна виключати абсолютно нічого», але стосовно літаків дійсно не йдеться про німецьку допомогу.

Посол України в ФРН Олексій Макеєв своєю чергою закликав: «Вірте в Україну, адже для України немає нічого, що не можна зробити».

База в Мунстері є танковою школою з усім необхідним для якісної підготовки. Це загалом найбільший у ФРН навчальний майданчик.

Читайте також: До кінця року Німеччина підготує 3000 українських військових

Разом з міністром оборони ФРН українських військових, які проходять навчання в Мунстері, відвідали мер Києва Віталій Кличко та посол України в ФРН Олексій Макеєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-