Дуда - про передачу Україні F16: У Польщі потенціалу небагато

Дуда - про передачу Україні F16: У Польщі потенціалу небагато

Укрінформ
Польщі бракує винищувачів для захисту свого повітряного простору, тож відмова від будь-якого літака на користь України – це «дуже серйозне рішення».

Про це в ефірі телемарафону сказав президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Дуда пояснив, що в Польщі ще є літаки радянських часів, які були придбані в радянського союзу або в Німеччини, коли армія НДР припинила своє існування. Тоді Польща отримала сучасні на той час літаки Міг-29, частина з них все ще перебуває на озброєнні.

Стосовно винищувачів F16, придбаних у США в рамках модернізації ВПС, Дуда зазначив: «Цих літаків усього 48, тому їх не так багато. Врахуйте, що на одному американському авіаносці 100 літаків. Тобто потенціалу в нашої країни небагато».

Читайте також: Винищувачі F-16 для України: Пелосі закликала розпочати тренування пілотів вже зараз

Президент нагадав, що Польща також замовила в США дві ескадрильї літаків та купує сучасні винищувачі в Південної Кореї. Вони мають бути доставлені наприкінці цього року.

«Але це майбутнє, а сьогодні факти такі, що нам не вистачає F16, які чудово захищають наш повітряний простір. Відмова від будь-якого з цих літаків – це дуже серйозне рішення, враховуючи, що вони потребують серйозного та дорогого обслуговування. Тому ми не виключаємо, що це вимагатиме ширших дій з боку НАТО», – підсумував Дуда.

Читайте також: Перемовини щодо надання Україні літаків тривають, динаміка гарна - Веніславський

Як повідомлялося, головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал США Крістофер Каволі переконаний, що надання Україні передового західного озброєння, зокрема винищувачів F-16, безпілотних літальних апаратів і ракет великої дальності, дозволить їй перемогти росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-