Стефанчук у Мюнхені назвав зброю, яка допоможе Україні швидше перемогти у війні

Стефанчук у Мюнхені назвав зброю, яка допоможе Україні швидше перемогти у війні

Укрінформ
Україна переможе у війні, яку розпочала проти неї росія, але може досягти довгоочікуваної перемоги швидше, якщо партнери швидко нададуть необхідну кількість сучасної зброї. 

Про це сьогодні під час дискусії про роль парламентів в умовах війни у війни в рамках Мюнхенської безпекової конференції заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.   

«Всі гілки влади наразі об’єднані навколо спільних зусиль з протидії російській агресії.  Ми всі надсилаємо світу одне послання – Україна може і повинна виграти цю війну. При цьому Україна потребує підтримки, вона потребує сучасного озброєння. Саме тому ми звертаємося до усього світу – ми не маємо втрачати час, не маємо втрачати наші шанси й можливості. Наше перше питання: нам необхідна зброя. Ця зброя нам була необхідною, як кажуть, ще вчора. Тож ми просимо наших партнерів швидше приймати рішення», -  сказав Стефанчук. 

Читайте також: Зеленський анонсував вагомі новини для безпеки України

Він зауважив, що Україна може досягти перемоги сама, але потребує для цього необхідних засобів, в першу чергу – протиповітряної оборони, ракет великого радіуса дії, танків, а також бойових літаків. 

Ще один важливий блок питань, за словами Голови Верховної Ради, стосується санкцій проти країни-агресора. Невдовзі має бути ухвалений вже десятий пакет санкції ЄС проти росії, і Україна дуже сподівається на їх дієвість. При цьому, за його словами, якщо росія має можливість продовжувати свою війну проти України, це означає, що обмежувальні заходи не завжди та не всюди працюють ефективно. Це, своєю чергою, вимагає усунути шляхи для їх обминання. Санкції будуть ефективними, коли примусять агресора зупинити війну. 

Читайте також: Стефанчук зустрівся з новообраним президентом Чехії – говорили про підтримку України

«Поряд із важливістю санкцій, хочу сказати про необхідність ізоляції росії. Ця країна не є такою, з якою має розмовляти G7, їй не місце у «Великій двадцятці», вона не має займати місце в Раді Безпеки ООН. І їй не повинно знайтися місця на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. росія, - це як вірус, - вона має бути ізольована та поставлена на карантин», -  зауважив Голова Верховної Ради України. 

Ще одним пріоритетом, який Україна обговорює з міжнародною спільнотою,  є шляхи, як примусити росію заплатити за ті руйнування, які вона завдала в Україні. Справедливість і правосуддя вимагають, щоб росія сплатила всі репарації та компенсації, що пов’язані із агресією проти України. 

«Ми вимагаємо справедливості. Важливо створити спеціалізований кримінальний суд для покарання злочинів російської федерації. Вона має не лише отримати поразку на полі бою, але й понести правову відповідальність у міжнародних інституціях, вона має бути визнана державою-злочинцем, та понести відповідне покарання», - сказав Стефанчук. 

Читайте також: Стефанчук про Мюнхенську конференцію: Меседжі партнерів змінилися докорінно

Він окремо наголосив: в умовах агресії необхідно називати речі своїми іменами. Це означає, що війну треба називати війною, а державу, що діє як терорист, визнати державою-терористом, без будь-яких евфемізмів, оскільки такі визначення мають також і правові наслідки. 

Голова Верховної Ради зауважив, що ключ до перемоги та для досягнення миру міститься в імплементації універсальної Формули миру, що була запропонована Президентом Зеленським. Ця формула вже була визнана багатьма державами світу як шлях до швидкої перемоги у цій війні. 

«Ми завжди говоримо також, що набуття членства в ЄС і в НАТО є двома великими пріоритетами для України. Ми вже отримали статус країни-кандидата на членство в ЄС, і хочемо досягти також прогресу у наближенні до членства в НАТО. У цьому ми дуже сподіваємося на саміт НАТО в Вільнюсі, де хотіли б отримати запрошення до Альянсу та розпочати відповідні та повномасштабні переговори», - зазначив Стефанчук. 

Читайте також: Обмін розвідданими між США та союзниками з НАТО є цементом коаліції на підтримку України – ЦРУ

«Весь світ розуміє, що Україна бореться не лише за себе, не лише за  свою свободу та незалежність. Ми воюємо за право цивілізації на існування, проти спроб варварів цю цивілізацію зруйнувати. Ми маємо на це право, і хочемо працювати над цим разом з вами», - наголосив Голова Верховної ради України, звертаючись до учасників безпекової конференції. 

Як повідомлялося, сьогодні у Німеччині продовжується зустріч провідних політиків Європи та світу в рамках Мюнхенської безпекової конференції, що присвячена найбільш актуальним проблемам європейської та світової безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-