Чорногорія надала Україні понад €10 мільйонів допомоги

Чорногорія надала Україні понад €10 мільйонів допомоги

Укрінформ
Чорногорія від початку повномасштабного вторгнення росії надала Україні гуманітарної та військової допомоги на понад €10 мільйонів.

Про це з посиланням на дані Міністерства оборони країни повідомляє місцеве видання Vijesti, передає Укрінформ.

«З початку російської агресії проти України… Уряд та Міністерство оборони сім разів передавали безоплатно різні види гуманітарного та військового обладнання, а також боєприпаси і зброю. Вартість наданої допомоги склала €10 062 905», – повідомили в чорногорському Міноборони.

Перший пакет допомоги Україні, вартістю майже €83 тисячі, включав лише сухі пайки і засоби захисту для бійців, зокрема, 7 тисяч одиниць сухих добових пайків, 500 шоломів, 300 бронежилетів та 600 броньованих пластин для бронежилетів.

Читайте також: Чорногорія виділяє 11% від власного оборонного бюджету на підтримку України

Другий пакет, вартістю понад €500 тисяч, включав міномети калібру 60 мм і 82 мм, а також переносні зенітно-ракетні комплекси «Стріла-2М» радянського виробництва.

Третій і найдорожчий наразі пакет зброї – вартістю €8,24 млн, Чорногорія надала Україні у липні минулого року. В ньому було 216 ПЗРК «Стріла-2М», 759 зенітних снарядів калібру 57 мм і майже 8 тисяч – калібру 76 мм, а також 2,3 мільйона патронів до стрілецької зброї калібром 7,62 мм.

Останній на сьогодні пакет чорногорської військової допомоги Україна отримала у вересні 2022 року і він містив запчастини для гелікоптерів Мі-8 на загальну суму €180 тисяч.

У Міноборони Чорногорії підкреслили, що будуть і надалі підтримувати Україну зброєю, а також готові приймати на лікування поранених українських військових.

Читайте також: Хорватія планує спрямувати майже €3 мільйони на розмінувальні машини для України

У повідомленні зауважується, що раніше наведені цифри не оприлюднювались, проте під впливом того, що деякі країни НАТО почали публікувати свої дані про підтримку України, уряд Чорногорії також зняв гриф секретності з відомостей про надану Україні військову допомогу та розкрив її деталі.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Швеції схвалив запропоновані урядом зміни до державного бюджету, що передбачають виділення Україні рекордної військової допомоги на 4,3 млрд шведських крон (близько 406 млн дол. США).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-