У командуванні Сухопутних військ розповіли, хто має право вручати повістку призовнику

У командуванні Сухопутних військ розповіли, хто має право вручати повістку призовнику

Укрінформ
Законних способів вручення повістки потенційному призовникові є чимало й вона може бути вручена в будь-якому місці, яке не заборонене законодавством України.

Про це в коментарі інформаційному агентству АрміяInform повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач, передає Укрінформ.

За його словами, повістку не обов’язково має вручати представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Повістка може бути вручена й іншими посадовими особами, передбаченими законодавством. Як керівником установи, організації та підприємства, де працює призовник, так і, приміром, керівником ЖЕКу, ОСББ та іншими посадовими особами, які уповноважені територіальним центром комплектування вручати таку повістку», — зазначив Горбач.

Читайте також: Резніков оцінив загрози на лінії фронту: 800 кілометрів – особливо напружені

Зазначається, що якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків.

«Якщо призовник відмовляється виконувати правила військового обліку, то до нього може застосуватися відповідальність згідно із законодавством. Якщо це повістка, наприклад, для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність. Якщо призовник пройшов звірку військово-облікових даних, медичну комісії для призову та уникнув відправки у військову частину, то у такому разі настає кримінальна відповідальність», — наголосив полковник.

За його словами, не варто тиражувати відео, де нібито представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у незаконний спосіб вручають повістки. Цілком імовірно, що російська пропаганда в нинішній ситуації дуже сприяє тому, щоб ці ролики ширилися у великих масштабах.

Читайте також: У росії повістки надсилатимуть через СМС, електронну пошту та соцмережі — розвідка

Він нагадав, що мобілізація розпочалася ще 24 лютого 2022 року. Зараз її обсяги в рази зменшилися, ніж на першому етапі, потрібні фахівці на нові зразки озброєння, які Україні надають партнери, а також для доукомплектування окремих частин та заміни тих, хто на передовій від початку війни.

За словами Горбача, якщо мобілізовані мають досвід військової служби і нетривалу перерву у проходженні служби, їх можуть відправляти одразу до бойових військових частин. Особовий склад, який раніше не проходив служби, направляють до навчальних центрів, де їх навчають за визначеними спеціальностями, і тільки після цього до військових частин на конкретні посади.

Читайте також: Верховний Суд заборонив оскаржувати повістки

Як повідомлялося, в Міноборони наголосили, що потребу необхідної кількості мобілізованих визначає Генеральний штаб ЗСУ. Мобілізаційні заходи в Україні тривають від 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-