Швейцарія має намір дозволити реекспорт своєї зброї в Україну

Швейцарія має намір дозволити реекспорт своєї зброї в Україну

Укрінформ
Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії більшістю голосів підтримав парламентську пропозицію щодо дозволу на реекспорт військових матеріалів та обладнання у певних випадках, зокрема у випадку російсько-української війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у вівторок пресслужба швейцарського парламенту.

"Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії (SiK-N) 14 голосами проти 11 ухвалила подання та депутатську ініціативу щодо реекспорту військової техніки", - сказано у повідомленні.

На думку парламентаріїв, слід передбачити можливість відкликання чинних «декларацій про заборону реекспорту», яку підписують покупці швейцарської зброї, у разі визначеного органами ООН порушення міжнародної заборони на застосування сили, зокрема у випадку російсько-української війни.

Читайте також: Бронетехніка для України: Зеленський обговорив із президентом Фінляндії створення платформи

Депутатська ініціатива також передбачає, що декларація про заборону реекспорту зброї має стати недійсною, якщо є впевненість у тому, що озброєння було відправлене в Україну у зв’язку з російсько-українською війною. Ця правка оголошується терміновою та діятиме до 31 грудня 2025 року.

Читайте також: Швейцарія підтримує ідею конфіскації заморожених активів рф для України, однак банки - проти

У комісії з політики безпеки вважають, що Швейцарія повинна надавати більше підтримки Україні, а запропоновані зміни не порушують закон про нейтралітет, оскільки йдеться не про прямий експорт техніки. Меншість же заявляє, що реекспорт швейцарського озброєння в Україну є проблематичним з погляду нейтралітету, зокрема щодо принципу рівного ставлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-