Європарламент закликав Німеччину надали Україні танки Leopard

Європарламент закликав Німеччину надали Україні танки Leopard

Укрінформ
Європейський Парламент ухвалив сьогодні Доповідь щодо імплементації Спільної політики з безпеки й оборони у 2022 році, в якій, зокрема, міститься заклик до канцлера Німеччини Олафа Шольца надати Україні танки Leopard 2 для відбиття російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європарламенту.

«У річній доповіді за 2022 рік щодо імплементації Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP), яка була ухвалена в середу 459-ма голосами «за», 93 – «проти», та 85 – утрималися, - депутати закликали до негайного постачання сучасної зброї та систем протиповітряного захисту наступного покоління для України, та закликали канцлера Німеччини Олафа Шольца поставити в Україну основний бойовий танк Leopard 2 без подальших зволікань», - йдеться у документі.

Як зазначається, депутати Європарламенту підкреслили, що Україна захищає свою територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів, та терміново потребує важкої зброї, щоб перемогти у цій війні.

Читайте також: Віцепрем’єр Німеччини — про передачу танків Україні: Рішення має бути ухвалене швидко

В ще одній доповіді, що була також ухвалена сьогодні, ЄС та його країни-члени закликали збільшити військову, політичну та гуманітарну допомогу для України, та зміцнити власну оборону проти загроз, що виходять для європейської безпеки від росії. «За» таку доповідь проголосували 407 депутатів, «проти» - 92, утрималися – 142 європейські політики.

Резолюція окремо наголошує, що за тим, як саме ЄС відповідає на агресивну війну росії проти України, уважно спостерігають автократії по усьому світу, і результат такої відповіді з боку ЄС матиме великий вплив на поведінку таких режимів у майбутньому.

Разом з тим у документі міститься заклик до Євроінституцій внести зміни у Договір ЄС, що дозволять приймати певні рішення у зовнішній політиці, що не стосуються військових справ (наприклад, у сфері санкцій або дотримання прав людини), за принципом кваліфікованої більшості, замість принципу консенсусу, що діє зараз.

Ще однією новацією документу є визнання того, що безпека ЄС тісно пов’язана із прискоренням процесу його розширення, при цьому сам процес розширення має відбуватися із дотриманням всіх необхідних критеріїв та за умови реформування Європейської політики сусідства.

Як повідомлялося, протягом минулого року ЄС виділив Україні допомогу в обсязі 19 мільярдів євро. Вчора Єврокомісія перерахувала перші 3 мільярда євро із загального пакету макрофінансової допомоги Україні на 2023 рік (МФД+) в обсязі 18 мільярдів євро.

Читайте також: Передача танків Leopard Україні: Моравецький сподівається на успішні переговори у Німеччині

ЄС вперше в історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка дозволила прийняти на території країн ЄС мільйони українців, що рятувалися від російської агресії.

Україна набула статус країни-кандидата на входження в ЄС, та має амбітний намір швидко розпочати переговори з ЄС щодо членства та швидко виконати необхідні для цього процедури.

3 лютого в Києві має відбутися саміт Україна ЄС. 2 лютого, в Україну прибудуть члени Європейської Комісії, які, як очікується, зважать на потреби України у наданні подальшої допомоги, та поглянуть на прогрес України в імплементації ключових реформ на шляху до європейської інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-