Заступниця Гутерреша не бачить ознак припинення російської агресії проти України

Заступниця Гутерреша не бачить ознак припинення російської агресії проти України

Укрінформ
Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло переконана, що росія не демонструє жодних ознак припинення бойових дій в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це вона заявила, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, де розглядається ситуація, спричинена путінською війною.

«Війна в Україні наближається до своєї річної річниці, а кінця боїв та страждань не видно. Протягом усього періоду свят збройні сили російської федерації продовжують завдавати ударів по ключових українських містах», - сказала Дікарло.

За її словами, багато українців провели свята у бомбосховищах, ховаючись від обстрілів. Напади тривали й у новому році, незважаючи на оголошене росією припинення вогню у зв'язку з православним Різдвом.

Заступниця генсека розповіла, що бойові дії на Донбасі посилилися, особливо у Бахмуті та Соледарі. Від початку грудня Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало там 22 вбивства і 72 випадки поранень цивільних осіб.

Загалом УВКПЛ підтвердило 18 096 жертв серед цивільного населення з початку російського вторгнення: 6952 убитих та 11 144 поранених. Фактичні цифри, ймовірно, значно вищі, додала Дікарло.

Вона також нагадала, що з України виїхали 7,9 млн осіб, а 5,91 млн (65% з яких – жінки та дівчата), стали внутрішньо переміщеними особами.

«Причиною переміщення є цілеспрямоване, систематичне завдання ударів по критично важливій цивільній інфраструктурі, включаючи об'єкти енергетики та охорони здоров'я», - наголосила заступниця генсека.

Читайте також: Заступниця Гутерреша нагадала рф про відповідальність за обстріли цивільних об’єктів

Дікарло зазначила, що відповідно до прохання України до генерального секретаря Програма розвитку ООН у співпраці зі Світовим банком приступила до оцінки шкоди, заподіяної енергосектору, для виявлення найнагальніших потреб у відновленні пошкодженої інфраструктури. Збір даних, за її словами, завершено на 90%.

За інформацією представниці ООН, торік в Україні було зафіксовано 745 атак на медичні установи. У звʼязку із закриттям навчальних закладів 3,6 млн дітей не відвідують школи.

УВКПЛ задокументувало більш як 90 випадків сексуального насильства, пов'язаного з російським вторгненням – як метод тортур у місцях утримання під вартою та зґвалтування, включаючи групові, у районах, окупованих росією.

За даними ООН, станом на 5 січня гуманітарні партнери забезпечили продовольством майже 9 млн осіб. Така сама кількість людей отримали медичну підтримку. Близько 7,3 млн дістали допомогу з доступом до чистої води та засобів гігієни. Понад 3 млн осіб, позбавлених житла внаслідок війни, отримали екстрений притулок або життєво важливі предмети домашнього вжитку.

Читайте також: Дікарло: Війна рф проти України має закінчитися відповідно до Статуту ООН

Дікарло нагадала, що з травня 2022 року російські злочини розслідує офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Пріоритетними напрямками розслідування є атаки на цивільні об'єкти й незаконна депортація цивільних осіб (включаючи дітей) з України в рф.

Вона додала, що «генеральний секретар готовий допомогти сторонам покласти край цьому безглуздому невиправданому конфлікту на основі Статуту ООН та міжнародного права», тобто на основі відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН у п’ятницю розглядає широке коло питань, які стосуються воєнної агресії російської федерації, у рамках пункту порядку денного «Підтримання миру та безпеки України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-