Заступниця Гутерреша нагадала рф про відповідальність за обстріли цивільних об’єктів

Заступниця Гутерреша нагадала рф про відповідальність за обстріли цивільних об’єктів

Укрінформ
Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло наголосила на відповідальності росії за обстріл об’єктів цивільної інфраструктури.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це вона заявила на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному на запит України.

«Я наголошую: напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, так само як і атаки на військові об'єкти, від яких можна очікувати заподіяння шкоди цивільному населенню… ООН рішуче засуджує ці напади й вимагає, щоб рф негайно припинила ці дії. За будь-які порушення законів має бути відповідальність», - сказала вона.

За словами Дікарло, останні атаки «відновлюють побоювання, що ця зима буде катастрофічною для мільйонів українців, які стикаються з перспективою місяців холодної погоди без опалення, електрики, води та інших основних комунальних послуг».

Вона розповіла про аварійні відключення атомних електростанцій внаслідок російських обстрілів і вкотре наголосила на необхідності припинити воєнні дії навколо Запорізької АЕС.

Читайте також: Президент: Україна пропонує ухвалити резолюцію РБ ООН про засудження енергетичного терору

«Ми всі повинні працювати разом, щоб не допустити техногенної гуманітарної катастрофи цієї зими, - додала Дікарло. - Наслідки цих потрясінь матимуть високу ціну не лише для українців, а й для нас».

Заступниця генсека ООН наголосила на необхідності забезпечити захист найбільш уразливих людей в Україні. Гуманітарні організації працюють над тим, щоб підтримати тих, хто стикається з проблемами, спричиненими дефіцитом електроенергії, сказала вона.

За останні тижні «ту чи іншу пряму зимову допомогу», за її словами, отримали понад 430 тис. осіб, в Україну доставлено близько 400 генераторів для забезпечення електроенергією лікарень, шкіл, інших критично важливих об'єктів.

Читайте також: російські обстріли інфраструктури в Україні є ескалацією війни - Штати в ООН

Як повідомлялося, ракетний обстріл 23 листопада призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості ТЕС та ГЕС. Також уражені об‘єкти електропередачі.

Постпред росії при ООН василь небензя визнав, що рф цілеспрямовано обстрілює цивільні об’єкти України «у відповідь на постачання зброї західними країнами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-