Дікарло: Війна рф проти України має закінчитися відповідно до Статуту ООН

Дікарло: Війна рф проти України має закінчитися відповідно до Статуту ООН

Укрінформ
Заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло наголошує на тому, що війна, розв’язана росією проти України, має закінчитися відповідно до Статуту ООН, тобто за умови відновлення територіальної цілісності країни в її міжнародно визнаних кордонах.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила в середу, на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому розглядається масований ракетний обстріл росією об’єктів цивільної інфраструктури в Україні.

«Війна повинна закінчитися, і вона повинна закінчитися відповідно до міжнародного права та Статуту ООН, як того вимагає Генеральна Асамблея ООН», - сказала Дікарло.

Читайте також: США в ООН: Трагедія в Польщі не сталася б, якби росія не вторглася в Україну

Вона зазначила, що станом на 14 листопада від початку повномасштабного вторгнення в Україну Управління Верховного комісара ООН з прав людини зареєструвало 16 631 жертв серед цивільного населення: 5557 осіб убитими і 10 074 – пораненими. Водночас нещодавні обстріли, за її словами, «додадуть жахливих втрат».

Вона нагадала, що напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом. Проте «війні не видно кінця», зауважила заступниця Генсека.

«Поки вона триває, ризики потенційно катастрофічних побічних ефектів залишаються занадто реальними», - зазначила вона.

Читайте також: ООН про катівню росіян у Херсоні: винуватці мають бути покарані

Дікарло розповіла, що, за оцінками, постраждало 40% генеруючих потужностей країни, більшість районів столиці забезпечені електрикою лише дванадцять годин на добу.

За її даними, ООН зробила пріоритетом забезпечення найбільш вразливих верств населення в Україні всім необхідним в умовах зими. Понад 185 тис. осіб вже отримали необхідні предмети першої необхідності на зиму. Гуманітарні партнери створюють пункти обігріву поблизу лінії фронту. 525 генераторів було доставлено в лікарні, клініки, центри надання допомоги.

Вона зазначила, що відновлено гуманітарний доступ до районів, що повернулися під контроль українського уряду, у тому числі в Херсон.

Читайте також: У кремлі відреагували на резолюцію ООН щодо виплати репарацій Україні

Розповідаючи про «звірства та порушення прав людини в Україні», Розмарі сказала, що під час війни вбито понад 400 дітей, багато отримали поранення, а також пропали безвісти. Так, станом на 12 листопада зниклими безвісти вважалося 279 дітей.

Крім того, росія примусово вивозить дітей на окуповані території або в рф, що «прирівнюється до депортації з порушенням міжнародного гуманітарного права», підкреслила Дікарло.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Рада Безпеки ООН обговорює вівторковий ракетний обстріл об’єктів інфраструктури та житлових будинків в Україні російською федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-