Цимбалюк: Звільнення членів СММ з полону рф є питанням авторитету та довіри до ОБСЄ

Цимбалюк: Звільнення членів СММ з полону рф є питанням авторитету та довіри до ОБСЄ

Укрінформ
Звільнення трьох українців-членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які незаконно утримуються росією вже понад 10 місяців, є питання авторитету ОБСЄ та довіри до цієї Організації.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради у четвер у столиці Австрії.

Український посол нагадав, що три дні тому, 9 січня, колишній співробітник СММ ОБСЄ, а нині співробітник Секретаріату ОБСЄ Максим Петров відзначав свій 43-й день народження – "у незаконному полоні російського режиму".

"Разом з двома іншими співробітниками ОБСЄ, Вадимом Голдою та Дмитром Шабановим, Максим Петров перебуває у незаконному ув'язненні вже понад 10 місяців після того, як був захоплений у заручники російською федерацією, яка досі сидить з нами за одним столом. Звільнення цих людей - це питання довіри до ОБСЄ, де росія досі невиправдано зберігає своє місце", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Генсек ОБСЄ не знає, хто і де саме утримує співробітників СММ на окупованому Сході України

Він також підкреслив, що відмова росії від Оновленого діалогу ОБСЄ з європейської безпеки, закриття місій ОБСЄ в Україні, блокування річного бюджету Організації та наступного головування в ОБСЄ на 2024 рік, поруч з необґрунтованим скороченням мандату місії ОБСЄ в Молдові, "є найкращою ілюстрацією справжніх намірів росії щодо нашої Організації".

"Під виглядом діалогу та вимог враховувати її інтереси москва шантажуватиме та руйнуватиме ОБСЄ зсередини, якщо держави-учасниці не приймуть її "альтернативне" бачення цієї Організації. росія хоче звести ОБСЄ до її витоків часів "холодної війни" з зонами впливу та балансом великих держав", - наголосив очільник української місії в ОБСЄ.

Читайте також: Новий голова ОБСЄ підтвердив, що війна рф проти України буде пріоритетним питанням

Як повідомляв Укрінформ, після 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – національних членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено.

У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді".

Читайте також: Новий голова ОБСЄ закликав росію вивести війська з України

Генеральний секретар ОБСЄ Гельґа Марія Шмід в інтерв’ю Укрінформу у грудні 2022 року запевнила, що забезпечення звільнення співробітників СММ є одним з пріоритетів її порядку денного, та закликала звільнити членів СММ негайно та без будь-яких попередніх умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-