Найшвидшим шляхом до миру в Україні є постачання більшої кількості зброї – Столтенберг

Найшвидшим шляхом до миру в Україні є постачання більшої кількості зброї – Столтенберг

Укрінформ
Найшвидшим шляхом до миру в Україні є постачання більше зброї для її армії, оскільки ймовірний пошук мирного завершення російської агресивної війни проти України за столом переговорів повністю залежатиме від ситуації на полі бою.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв’ю для німецького видання DPA заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Це може звучати як парадокс, але військова підтримка для України є найшвидшим шляхом до миру. Ми знаємо, що більшість війн завершуються за столом переговорів, ймовірно, як і ця війна. Але ми знаємо: те, чого Україна може досягти під час цих переговорів, нерозривно залежить від військової ситуації. Тож, якщо ви хочете досягти мирного рішення шляхом переговорів, які забезпечать перемогу України як незалежної демократичної держави, - кращим шляхом до цього є забезпечити Україну військовою підтримкою. Саме таким є шлях, щоб переконати президента путіна, що він не досягне своїх цілей з опанування контролем над Україною», - зазначив керівник Альянсу.

Він не дав прямої відповіді на питання DPA, чи готові союзники по НАТО поставити Україні ракети середнього радіусу дії та танки, але зауважив, що союзники по НАТО вже поставляють Україні системи озброєння дальньої дії, наприклад системи HIMARS та далекобійну артилерію, як і безпілотні дрони та броньовані автомобілі. Тож діалог між Україною та союзниками по Альянсу щодо поставок різних систем озброєння триває, зокрема, в форматі конференції «Рамштайн» за лідерства США.

«Безумовно, я закликав союзників робити більше. Це відповідає всім нашим інтересам у сфері безпеки - переконатися, що Україна перемагає, і путін не виграє. Але це не лише про надання більшої кількості систем озброєння. Ймовірно, навіть важливішим є, щоб було достатньо боєприпасів до систем, що вже були поставлені. Потреба у боєприпасах та запасних частинах величезна», - додав Столтенберг.

Читайте також: росія готується до тривалої війни в Україні та нових наступів – Столтенберг

Як повідомлялося, НАТО та країни-союзниці по Альянсу від початку російського військового вторгнення надають Україні суттєву політичну, практичну та військову допомогу. Альянс постачає Україні нелетальне обладнання, пальне, медикаменти, елементи індивідуального захисту, зимовий одяг, засоби для боротьби з дронами тощо.

Читайте також: Україна може отримати ATACMS наступного року: Кулеба назвав умову

Водночас більшість систем озброєння та боєприпасів надходять від країн-членів НАТО та від країн-партнерів, зокрема, у форматі Конференції з підтримки України «Рамштайн». В рамках цієї ініціативи, що була започаткована Сполученими Штатами, більше 50 демократичних держав світу, включаючи союзників по Альянсу, об’єдналися навколо практичної збройної допомоги Україні, для забезпечення її права на самозахист проти російської агресії, відповідно до Хартії ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-