Все буде Україна!  Звершення 2022-го року

Все буде Україна! Звершення 2022-го року

Укрінформ
Укрінформ згадує позитивні моменти року, якими ми всі пишаємося

ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ

Фото:
Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Завдяки стійкості та незламності Збройних Сил України, попри запеклі бої та тяжкі бойові втрати, українській армії вдалося деокупувати 45% захопленої території і звільнити від ворога понад понад 1800 міст та сіл. 

Звільнення острова Зміїний, визволення Херсона, знищення крейсера "Москва", вибух на Кримському мосту, "бавовна" на аеродромах в Енгельсі і Саках, просування ЗСУ на східному напрямку  - героїчні сторінки української історії, яка твориться зараз.

Україна бореться з ворогом триста одинадцятий день.

КРАЇНА НА СВІТОВІЙ АРЕНІ 

Наш Президент став людиною року за версією Time

Американський журнал Time оголосив Президента України Володимира Зеленського людиною року, пояснивши свій вибір впливом Президента України на боротьбу за демократичні цінності у світі.

Редакція зазначила, що цього року вибір був як ніколи простим – «Володимир Зеленський активізував світ так, як ми не бачили десятиліттями».

Нашу країну названо державою року-2022

Впливовий британський щотижневик The Economist назвав Україну державою року-2022. «Цього року, вперше після того, як ми почали називати країни року у 2013 році, вибір очевидний. Це може бути тільки Україна», - йдеться в повідомленні видання.

Наші люди на обкладинці Time

Крім Президента України Володимира Зеленського, на обкладинку впливового американського тижневика Time цього року потрапили також: головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який увійшов до списку найвпливовіших людей 2022 року за версією журналу, український шеф-кухар Євген Клопотенко, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), дитяча лікарка із Харкова, керівниця Регіонального перинатального центру Ірина Кондратова.

ВИСОКОПОВАЖНІ ГОСТІ

Нас відвідала рекордна кількість офіційних делегацій з усього світу

В Україні відбулася рекордна кількість візитів офіційних делегацій з усього світу, дехто з високопосадовців приїздив до України за цей час по кілька разів.

  • Першими з початку повномасштабного вторгнення до України приїхали прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії – Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша. Це було 15 березня.

  • У квітні приїжджали: прем'єр Словаччини Едуард Хегер та колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, президенти Польщі, Латвії, Литви та Естонії – Анджей Дуда, Егілс Левітс, Гітанас Науседа та Алар Каріс. Також у квітні Україну відвідали прем'єр-міністри Іспанії, Данії, Румунії та Болгарії.

  • У травні Україну відвідали прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін, президент Словаччини Зузана Чапутова, прем'єр Португалії Антоніу Кошта.

  • Візити червня-липня: президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Румунії Клаус Йоханіс та вже колишній прем'єр Італії Маріо Драгі, прем'єр-міністри Люксембургу, Австралії, Швеції, Ірландії, Нідерландів, а також президенти Індонезії, Молдови, Гватемали, Литви.

  • У серпні приїжджав президент Туреччини Реджеп Ердоган. А 24 серпня з третім візитом прибув Джонсон, для якого це була остання поїздка в Україну в якості прем'єр-міністра Британії.

  • Восени у Києві побували президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Латвії, прем'єр Польщі.

  • За цей період до Києва також приїжджали: президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, Генсек ООН Антоніу Гутерреш, держсекретар США Ентоні Блінкен, голова Пентагону Ллойд Остін та міністри закордонних справ різних країн.

ВІЗИТИ ЗІРОК

 У нас побувало багато світових зірок

У 2022 році в Україну приїжджала рекордна (як для нас) кількість світових медійних особистостей, серед яких:

  • Акторка Анджеліна Джолі, яка відвідала Львів у якості посла доброї волі ЮНІСЕФ.

  • Актриса Джессіка Честейн, котра побувала в Ірпені та відвідала дитячу лікарню «Охматдит».

  • Драматург Бо Віллімон, відомий як сценарист американського серіалу «Картковий будинок» - він приїжджав в Україну і фільмував наслідки жорстоких звірств росіян на Київщині.

  • Режисер останнього фільму про Бонда «007: Не час помирати» Кері Фукунага, котрий відвідав Україну як волонтер компанії World Central Kitchen, що займається організацією харчування після стихійних лих.

  • Шеф-кухар та засновник організації World Central Kitchen Хосе Андрес, який з початку повномасштабної війни допомагає Україні.

  • Американський актор, сценарист, кінопродюсер, кінорежисер Лієв Шрайбер неодноразово побував в Україні як амбасадор благодійної платформи UNITED24, що покликана допомагати українцям у важкі часи.

  • Голлівудський актор Бен Стіллер приїжджав, щоб «на власні очі побачити звірства росіян на наших землях» та привернути увагу світу до війни в Україні.

  • Неодноразово за цей час в Україні був бізнесмен Говард Баффет.

  • Приїздили музиканти гурту U2 Боно та Едж, засновник Virgin Group Річард Бренсон, історик Тімоті Снайдер, ексгендиректор Google Ерік Шмідт.

  • Актор та режисер Шон Пенн побував у нас тричі, оскільки знімає документальний фільм про Україну, і перебував у Києві безпосередньо в перший день повномасштабного російського вторгнення. Пенн навіть передав президенту Зеленському свою статуетку «Оскар» як символ віри у перемогу України, а Зеленський вручив йому орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

  • Всесвітньовідомий британський художник Бенксі інкогніто відвідав Україну і намалював сім графіті, зокрема, в Києві, а також Ірпені й Бородянці, які найбільше постраждали від російських бомбардувань.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

 Ми отримали першу в історії незалежної України Нобелівську премію миру

У 2022 році Центру громадянських свобод вручили першу в історії незалежної України Нобелівську премію миру.

Ця правозахисна організація наразі є першим і єдиним лауреатом в незалежній. Крім того серед нобелівських лауреатів є вчені, письменники, діячі культури, які народилися, зростали чи жили і працювали в Україні або мали українське походження.

Організація «Центр громадянських свобод» була заснована у Києві в 2007 році, основною діяльністю Центру було зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб зробити Україну повноцінною демократією.

Наші журналісти отримали Пулітцер за точне відображення жахливої реальності

Журі Пулітцерівської премії присудили спеціальну нагороду українським журналістам, які висвітлюють події в умовах вторгнення росії в Україну.

«Пулітцерівський комітет із задоволенням присуджує особливу відзнаку журналістам України за їхню мужність, витривалість та відданість правдивому висвітленню подій під час безжального вторгнення владіміра путіна в їхню країну та його пропагандистської війни в росії. Незважаючи на бомбардування, викрадення, окупацію та навіть смерть своїх колег, вони наполегливо намагаються надати точне відображення жахливої реальності, що робить честь Україні та журналістам у всьому світі», - зазначило журі премії.

Українські правозахисниці отримали «Тюльпан прав людини» від Нідерландів

Організація «Медійна ініціатива за права людини» отримала почесну нагороду від уряду Королівства Нідерландів в Україні. Вона отримала премію «Тюльпан прав людини» за видатні досягнення у боротьбі за права людини, яку щорічно присуджує правозахисникам Міністерство закордонних справ Нідерландів.

У топ-100 найвпливовіших жінок світу ВВС – 8 українок

Юлію Паєвську
Юлія Паєвська

ВВС опублікувала список 100 жінок, які надихали та впливали на світ у 2022 році – там 8 українок. Зокрема, у 2022 році найвпливовішими жінками названо:

Крістіну Бердинських (журналістка);

Марину Вязовську (математикиня);

Олену Зеленську (перша леді);

Яну Зінкевич (політикиня і фронтова медична волонтерка);

Олександру Матвійчук (юристка з прав людини);

Ірину Кондратову (педіатриня);

Юлію Паєвську (парамедикиня);

Юлію Сачук (захисниця прав людей з інвалідністю).

УКРАЇНСЬКА НАУКА 

Українка отримала найпрестижнішу премію з математики

Міжнародний конгрес математиків оголосив українку Марину В'язовську однією з лауреатів найпрестижнішої математичної нагороди - Філдсівської премії 2022 року (медаль Філдса).

В'язовську нагороджено медаллю Філдса 2022 року за доказ того, що решітка E8 забезпечує найщільніше упакування ідентичних сфер у 8 вимірах, і за подальший внесок у розв’язок пов’язаних екстремальних задач та задач із інтерполяції в аналізі Фур'є.

До цього часу українці ще жодного разу не отримували Філдсівську премію.

МЕДИЦИНА 

Наші українські хірурги провели операції на серці під час екстреного вимкнення світла

18 листопада 2022 року у Львові через масові обстріли росіянами критичної інфраструктури місто залишилось без електрики, але це не стало на заваді хірургам Центру дитячої кардіології виконати вдалу операцію на серці.

23 листопада 2022 року у київському Інституті серця зникло світло під час операції, однак медики продовжили оперувати дитину і успішно завершили операцію.

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

Український письменник Сергій Жадан – зібрав за 2022 рік рекордну кількість професійних нагород:

1

Премія імені Єжі Ґедройця

  • премія Свободи від фундації Франка Ширрмахера (Швейцарія)

  • літературна премія Європейського банку реконструкції та розвитку за роман «Інтернат» («The Orphanage»)

  • премія миру німецьких книгарів

  • премія Ганни Арендт за політичне мислення

  • премія імені Єжі Ґедройця

  • медаль «Люблін — героям»

  • премія імені Сержіу Вієйра ді Меллу

  • Schwarzkopf Europe Prize за підтримку демократичних цінностей

Також у 2022 він став людиною року за версією «Gazety Wyborczej».

Відзнаки Сергія Жадана в 2022 році в Україні: переможець Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Красне письменство» («Псалом авіації»; «Вишиваний. Король України»), медаль «За оборону міста-героя Харкова», звання почесний доктор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Український письменник Андрій Курков отримав престижну літературну премію Медічі

Український письменник Андрій Курков отримав престижну літературну французьку премію Медічі за свою книгу «Сірі бджоли». Автора нагородили за те, що «йому вдалося розповісти трагедію України через казку, в якій ніжність пробивається між жорстокістю і трагедією».

Роман був опублікований в 2018 році видавництвом «Фоліо», події у ньому розгортаються на Донбасі під час початку війни.

МУЗИКА

Ми перемогли на Євробаченні

В ніч з 14 на 15 травня 2022 року гурт Kalush Orchestra здобув перемогу для України на пісенному конкурсі Євробачення-2022. Це був тріумфальний виступ України на 66-му міжнародному пісенному конкурсі Євробачення, який побив рекорди глядацького голосування.

Під час виступу Kalush Orchestra зі сцени закликав світ врятувати захисників Маріуполя. За це гурт могли дискваліфікувати, але цього не сталося.

Україна вже втретє отримала перемогу у міжнародному пісенному конкурсі Євробачення.

Кліп українки номінували на Греммі

Кліп виконавця Ліл Нас Ікс на пісню «Montero», співавторкою якого є українка Таня Муїньо, номінували на премію «Греммі-2022».

На офіційному сайті Grammy Award кліп потрапив у чотири номінації, а ім’я Тані та співавтора кліпу, самого виконавця Ліл Нас Ікс, згадано у номінації «Найкраще музичне відео року». Таня Муїньо - українська режисерка, кліпмейкерка, фотографиня і дизайнерка.

У Нью-Йорку відзначили 100-річчя виконання «Щедрика» в Карнегі-Холі

У Нью-Йорку в Карнегі-Холі відбувся урочистий концерт з нагоди 100-річчя виконання в цьому закладі всесвітньо відомого творіння Миколи Леонтовича «Щедрик» («Carol of the Bells»).

Зі сцени виступили нью-йоркський хор «Думка», дитячий хор «Щедрик», український хор бандуристів та американський хор «Трініті Волстріт».

Також у виконанні дитячого колективу «Щедрик» та «Трініті Волстріт» відбулася прем’єра хорового твору Тревора Вестона на слова Сергія Жадана «Довго».

Вели концерт культовий американський режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміга.

УКРАЇНСЬКЕ КІНО 

 Широке представництво нашого кіно на світових фестивалях

  • Вперше в історії американського кінофестивалю Sundance в категорії «світове ігрове кіно» брала участь українська стрічка Klondike / Клондайк режисерки Марини Ер Горбач і отримала нагороду фестивалю за найкращу режисуру у своїй категорії.

  • Українські продюсери отримали нагороду від Європейської кіноакадемії. Зазвичай премію Eurimages Co-Production Award Фонд Єврімаж та Європейська кіноакадемія вручають одній особі, але цього року вони відзначили всіх українських продюсерів.

  • Режисерка Ірина Цілик стала першою українкою в журі нагороди «Золоте око» 75-го Каннського кінофестивалю (це премія документального кіно).

  • Світова прем'єра української стрічки «Як там Катя?» режисерки Крістіни Тинькевич відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Локарно (Швейцарія) в межах конкурсної програми Concorso Cineasti del presente ("Конкурс кінематографістів сьогодення").

  • Стрічку Тоні Ноябрьової «Ти мене любиш?» було відібрано на Міжнародний кінофестиваль в Сан-Себастьяні, Іспанія (індустрійна секція Work in progress).

  • Стрічка українського режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург» відібрана до конкурсної програми «Горизонти» 79-ого Венеційського кінофестивалю

УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР

Наш театр зазвучав в європейському просторі

  • Український театр вперше був так широко представлений на Авіньйонському фестивалі (найбільший театральний фестиваль світу, відбувається щороку у липні у французькому місті Авіньйон). У рамках програми Ukrainian Pavilion відбулися покази вистав: «Rad Room» від команди «Totem Dance Group», постдокументального театрального проекту «Н-effect» Рози Сакрісян і Йоанни Віховської, опери «Чорнобильдорф» Романа Григоріва та Іллі Разумейка, документальних проєктів «МИ» Сашка Брами, проекту «Крим. 5 ранку» від Дмитра Костюминського, вистави «HUMAN?...» від Mariia&Magdalyna feat krkrk, та «Imperium delendum est» Дмитра Захоженка. На закритті фестивалю 26 липня в офіційній програмі взяли участь «Dakh Daughters».

Чорнобильдорф
Чорнобильдорф
  • Перелік поставлених у 2022 році за кордоном вистав українськими режисерами сягають під п’ять десятків назв, географія – від сусідньої Польщі простягається до самого краю європейського континенту – є постановки у португальському місті Брага, й по всьому континенту. Влад Троїцький із прем’єрою в Швейцарії, Юрій Радіонов – у Великій Британії (його документальна моновистава «Земля Укрів» - про початок повномасштабного вторгнення – зіграна в 4 англійських театрах: The Lowry, Partington Theatre, Sherman Theatre, Matlock Imperial Room), Іван Уривський в Литві. Влад Детюченко представив пластичну роботу «Маріуполь» у Вашингтоні (США).

  • Рекордсменом з кількості постановок за кордоном цього року став режисер Стас Жирков – у нього вийшло п’ять вистав на сценах литовських театрів у Вільнюсі та Алітусі, німецьких Берліні та Мюнхені.

  • Драматургиня Лєна Лягушонкова стала кращою молодою драматургинею Європи і отримала престижну премію Schauspiel Stuttgart.

  • Читки сучасної української драматургії акторами відбулися по всій планеті.

  • Постановки української класичної літератури відбулися на іноземних сценах: «Кассандру» Лесі Українки показали в лондонському Omnibus Theatre, «Лісову пісню» представили глядачам в місті Брага (Португалії), а в Каунасі (Литва) відбулася прем'єра – першопрочитання за кордоном хрестоматійного роману «Земля» Ольги Кобилянської.

МОДА

За час повномасштабного російського вторгнення 43 українських дизайнери показали свої колекції на тижнях моди у 9 країнах.

Ukrainian Fashion Week запустили Ініціативу під назвою Support Ukrainian Fashion, головна мета якої – підтримка українських дизайнерів у цей важкий для України час. Організатори Тижня моди в Європі та США відгукнулися і надали можливість нашим дизайнерам продемонструвати свої колекції на світових подіумах:

Malta Fashion Week/Steven Muliett
Фото: Malta Fashion Week/Steven Muliett
  • UFW International Season SS’23 розпочався з показу NADYA DZYAK на Malta Fashion Week. Неймовірне плісе бренду, показане в цій колекції, було виготовлене підприємством у Харкові, яке з початку війни постійно перебуває під ворожими обстрілами.

  • У межах Copenhagen Fashion Week було представлено фільм бренду the COAT, знятий у музеї в Пирогово.

  • На Budapest Central European Fashion Week свої колекції представили GUDU, DARJA DONEZZ, STARCHAK, KIR KHARTLEY, SIDLETSKIY, LISABO, YADVIGA NETYKSHA, POUSTOVIT та AISENBERG. Це не перша співпраця між BCEFW та UFW, але цього сезону партнерство стало масштабнішим.

  • Показ українського бренду BOBKOVA став першим в офіційному розкладі Mercedes-Benz Fashion Week Berlin. Бренд презентував колекцію, на створення якої митців надихнули розквітлі каштани на Хрещатику.

  • На Neo.Fashion, унікальній платформі для просування молодих талантів у межах Berlin Fashion Week, взяли участь шість фіналістів Всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів «Погляд у майбутнє».

  • На Transilvania Fashion Festival відбулися покази молодих українських дизайнерів, серед яких APSARA, DIMA MAKEEV, PANOVE та SHEEZEN.

  • Український бренд VOROZHBYT&ZEMSKOVA на Vienna Fashion Week представив колекцію весняно-літнього сезону 2023 року, яка була створена у ​Києві в умовах війни​. Частково виробництво бренду досі зайняте виготовленням одягу для ЗСУ.

  • Mercedes-Benz Fashion Week Madrid також приєднався до ініціативи Support Ukrainian Fashion та представив fashion-фільми та digital-покази українських дизайнерів DZHUS, DOMANOF, FROLOV, GUDU, LITKOVSKA, COAT, NADYA DZYAK, OVERALL, ENNO, UFEG та PUSHKA School на офіційному сайті Тижня.

  • На Brussels Fashion Week були представлені колекції низки брендів – GASANOVA, JULIYA KROS, DZHUS, OVERALL, AISENBERG, FINCH, SAYYA, GURANDA, UBERLOVE, CHUPRINA і SVITLO.

Фінальною подією UFW International Season SS’23 став унікальний показ українських sustainable-брендів на Vegan Fashion Week у Лос-Анджелесі. Захід пройшов під гаслом «Співчуття» та продемонстрував безпрецедентну підтримку українських дизайнерів у світовій моді.

СПОРТ

Наші спортсмени завойовували золото і ставали най-най у різних видах спорту

  • Олександр Усик визнаний боксером року за версією WBO. Український чемпіон світу з боксу в надважкій вазі Олександр Усик був визнаний найкращим боксером року серед чоловіків за версією WBO. У цьому році він провів один бій: у серпні проти ексчемпіона світу, британця Ентоні Джошуа. Поєдинок став реваншем після перемоги Усика над Джошуа в 2021-му. Тоді українцю вдалося вибороти титули WBA, IBF і WBO, а наступного року – вперше їх захистити, здобувши перемогу роздільним рішенням суддів.

  • Український стронгмен Олексій Новіков переміг на турнірі The Strongman Classic 2022 у Лондоні і вдруге став найсильнішою людиною у світі. Олексій Новіков уже вдруге став переможцем The Strongman Classic: у 2021 році він також посів перше місце на турнірі. Після перемоги стронгмен закликав українців жертвувати гроші на українську армію.

  • Збірна України посіла перше загальнокомандне місце на Дефлімпіаді в Бразилії. Загалом нашим спортсменам вдалося завоювати 138 медалей. На рахунку наших спортсменів рекордна кількість винагород: 62 золоті, 38 срібних та 38 бронзових медалей. Цього року українці змагалися у 15 видах спорту, а склад збірної сягнув 170 спортсменів.

  • Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх стала чемпіонкою світу з легкої атлетики. На чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні, який проходив в Белграді (Сербія), вона перемогла у стрибках у висоту з результатом 2.02 м. Інша українка Ірина Геращенко посіла 5-те місце з результатом 1.92 м.

  • Український фехтувальник Володимир Станкевич виграв «золото» етапу Кубка світу у Тбілісі. Інший українець Ігор Рейзлін став третім. Перемога стала дебютною для 27-річного українського шпажиста.

  • Українського фристайліста Олександра Абраменка названо найкращим спортсменом 2022 року за версією Асоціації спортивних журналістів України. На зимовій Олімпіаді-2022 у Пекіні він завоював срібну медаль і посів друге місце у лижній акробатиці, поступившись лише китайцю Ці Гуанпу.

УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ

Наш український борщ внесли до списку спадщини ЮНЕСКО

Український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Зі слів міністра культури України, битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що «книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати» і взагалі наш борщ - це «прояв екстремізму та нацизму», цей «прояв екстремізму» тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО.

УКРАЇНСЬКІ ТВАРИНИ :)

22. Пес Патрон отримав премію у Каннах.

Чернігівський пес-сапер Патрон отримав на Каннському кінофестивалі премію Palm Dog Award. Цю премію вручають у Каннах найкращому собаці, котрий знявся у фільмі-учаснику кінофестивалю. Нашого Патрона нагородили відзнакою в номінації PalmDogManitarian - за зв'язок між людством і собаками.

Джек-рассел-тер'єр Патрон – український собака-винюхувач вибухівки, талісман Служби України з надзвичайних ситуацій, який здобув велику популярність за часів російсько-української війни. За даними ДСНС, до 19 березня Патрон допоміг виявити понад 90 вибухових пристроїв, встановлених російськими військами.

А вкрадений окупантами у Херсоні єнот став героєм патріотичних мемів у соцмережах. Міністерство оборони України пообіцяли знайти викраденого єнота, якого окупанти вивезли до Криму, а Укрпошта натякнула на можливий випуск марки з його зображенням.

Малюнок: Zhuravel Yuriy
Малюнок: Zhuravel Yuriy

***

Підсумок року – українці незламні. Ми самовіддано боронимо рідну землю від лютого ворога, збираємо допомогу для армії, віримо в перемогу і натхненно творимо добро навкруги себе: пишемо книги, знімаємо кіно, ставимо театральні прем’єри, наші лікарі роблять без світла надскладні операції, науковці отримують престижні математичні премії, спортсмени виборюють золото, музиканти творять музику, яка підіймає зали і запалює серця. 2022-ий, ти був дуже тяжкий, болісний, холодний і темний, але світло - в нас. Ми його бережемо і множимо! Нам було, є і завжди буде чим пишатися!

Підготувала Любов Базів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-