Битва за Україну. День двісті дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто дев’ятий

Укрінформ
У Києві засвітили вогні на головній ялинці країни на Софійській площі. Україна обов’язково переможе

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто дев’ятий день війни: чим жили Україна та українці 19 грудня 2022 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Уночі 19 грудня  Повітряні сили Збройних сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України знищили 30 запущених росіянами іранських дронів-камікадзе. Всього рф атакувала Україну 34 дронами-камікадзе типу “Шахед” із нової партії, яку поставив Іран загальною кількістю 250 штук, повідомив Володимир Зеленський.

-  Унаслідок нічної атаки у Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури, щонайменше 9 приватних будинків, постраждали троє людей. У столиці за час повітряної тривоги було зафіксовано 23 БПЛА, 18 дронів вдалося знищити. Минулося без постраждалих. Проте уламками пошкодило проїжджу частину у Солом’янському районі, а також вікна багатоповерхівки у Шевченківському районі. На жаль, є влучання в об’єкт критичної інфраструктури. У Києві через російську ракетну атаку - екстрені відключення електроенергії, повідомляє ДТЕК.

-  На південному напрямку сили протиповітряної оборони вночі збили 10 ворожих дронів-камікадзе.

-  Наші захисники з повітряного командування «Схід» знищили над Дніпропетровською областю два безпілотники. Але область атакували ще й важкою артилерією та «Градами». Минулося без постраждалих. Є руйнування.

-  Над Миколаївщиною українські захисники уночі збили російську крилату ракету.

-  У ніч на 19 грудня зафіксовано проліт дрона-камікадзе Shahed над майданчиком Південноукраїнської АЕС. В Енергоатомі наголосили, що це абсолютно неприпустиме порушення ядерної та радіаційної безпеки.

-  Станом на ранок 19 грудня в енергосистемі зберігалася важка ситуація через кілька влучань в об’єкти інфраструктури - повідомляє НЕК «Укренерго».  Всю ніч ворожі БПЛА намагалися прорватися на енергооб’єкти по всій країні. Завдяки професійній роботі ППО ворог своєї мети в повному обсязі не досяг, але, на жаль, є кілька влучань в об’єкти інфраструктури.Укренерго повідомляє, що пріоритетно заживлені об’єкти критичної інфраструктури, а відновлення енергопостачання побутовим споживачам може зайняти тривалий час.

-  Цього року діти у листах до Святого Миколая просять перемоги для України – про це дружина Президента Олена Зеленська написала у Фейсбуці. Цього року День Святого Миколая почався не дуже весело - із нічної атаки дронів-камікадзе. То що ж шукають під подушкою сьогодні дорослі українці? - Танки та зброю. Докладніше – читайте у нашому огляді.

-  У Києві  засвітили вогні на головній ялинці країни на Софійській площі. Цьогоріч ялинка завдовжки 12 метрів замість 31-го, як минулого року. «Я вважаю, що ми ухвалили правильне рішення. Ялинка має бути! В наших дітей має бути свято! Попри всі намагання російських варварів позбавити українців радості Різдва то Нового року» - мер Кличко. Тим часом верхівку головної новорічної ялинки у Львові  прикрасили стилізованим протитанковим їжаком. Особливу верхівку виготовили на Львівелектротрансі», вага виробу – 1,3 кг, розмір – 1,2 м, матеріал – алюмінієвий тавр. У міськраді зазначають, що попри загрози війни, у Львові встановлять традиційні атрибути різдвяних свят, однак цього року вони будуть скромнішими. А в Івано-Франківську відкрили «ялинку Перемоги», яку прикрасили 350 дитячих малюнків.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Захист кордону як з росією, так і з білоруссю – це постійний пріоритет. Готуємось до всіх можливих оборонних сценаріїв. Хто б і до чого не схиляв мінськ - це їм так само не допоможе, як і всі інші хворі ідеї у цій війні проти України й українців».

  1.  Олексій Данілов, секретар РНБО: «російська федерація має бути позбавлена ядерної зброї. Ми ж не даємо людям із хворою психікою, наприклад, гострі предмети або сірники. Таких людей ізолюють від суспільства».

  1. Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ : «Не дуже довіряю, що він (шойгу – ред.) такий сміливий, що прибув туди (на позиції російських військових на тимчасово захопленій території України – ред.) Але я скажу навіть більше. Візит людини, яка начепила погони генерала армії, не служивши навіть строкової служби в армії, і яку називають «фанерним маршалом» самі військовослужбовці зс рф – це радше мінус, аніж плюс».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Українська авіація протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога і 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів загарбників.

-  Сили ППО збили два ворожих гелікоптери.

-  Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили склад боєприпасів, 2 пункти управління та 2 райони зосередження живої сили противника - Генштаб.

-  За попередні дні, в районах Бердянська, Токмака та Пологів Запорізької області, знищено склад боєприпасів, близько 15 одиниць військової техніки різного типу. Поранено понад 150 російських окупантів.

-  У росіян лишилось запасів ракет на три-чотири атаки, після цього їхні запаси будуть вичерпані - Секретар РНБО Олексій Данілов. Водночас у росії залишилися зенітні ракети С-300, які вони використовують для ударів по українських містах.

***

-  через збройну агресію російської федерації упродовж доби, 18 грудня в Україні загинули троє цивільних, ще 11 людей дістали поранення.

-  Ворог вкотре обстріляв центр Херсона. Загинув чоловік. Також 18 грудня внаслідок обстрілу загинув місцевий мешканець в одному з населених пунктів Бериславського району.

-  російські окупанти прийшли з обшуками у будинки кримських татар у Джанкойському районі, двох людей відвезли у невідомому напрямку - громадська організація "Кримська солідарність".

-  У Міністерстві оборони України поінформували, що саме про протиповітряну оборону в жодному разі не можна публікувати. Дивитися тут.

 НОВИНИ: УКРАЇНА

-  У неділю електропостачання вдалося повернути ще трьом мільйонам українців, а загалом після останньої ракетної атаки рф світло знову отримали  девʼять мільйонів жителів нашої країни - Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Відмова ФІФА показати заклик Володимира Зеленського до миру перед фіналом ЧС із футболу вкотре проявила лицемірство гасла «Спорт поза політикою» - Дмитро Кулеба.
Як повідомляв Укрінформ, лідери національної збірної України з футболу опублікували в соцмережах виступ Володимира Зеленського, записаний для трансляції перед фіналом мундіалю. Але ФІФА цю пропозицію заблокувала.

-  Президент Зеленський привітав українських адвокатів із професійним святом - Днем адвокатури.

Арешт будівель «россотрудничества» допоможе повернути вкрадені культурні цінності України –  Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко - Укрінформ.

-  Президента Світового конгресу українців (СКУ) Павла Грода нагороджено орденом Гетьмана Петра Сагайдачного I-го ступеня за вагому підтримку та значний внесок у зміцнення обороноздатності України та волонтерську діяльність.

-  У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, як потрапити у Реєстр волонтерів. У Мінреінтеграції зазначають, що реєстрація не є обов’язковою, основна її мета - вберегти волонтерів від несправедливих обвинувачень і мінімізувати всі ризики в питаннях оподаткування.

***

-  За дві доби із морських портів Одеської області вийшло 7 суден з 182 тис. т української агропродукції - Міністерства інфраструктури. 

-  Сума видатків загального фонду державного бюджету від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну станом на 15 грудня 2022 року становить 1,89 трлн грн - Міністерства фінансів.

-  Бізнес отримав доступних кредитів на ₴160,8 мільярда. Із моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 51,85 тис. кредитів на загальну суму 160,81 млрд грн, з них за минулий тиждень – на 1,95 млрд грн – Міністерство фінансів.

***

-  ЮНЕСКО і надалі надаватиме всю необхідну допомогу Україні задля збереження й захисту культурної спадщини – повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики. Внаслідок російської агресії в Україні постраждали 1132 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини.

-  АТ «Укрзалізниця» призначає ще один поїзд, який курсуватиме між столицями України та Молдови. Сполучення між Києвом і Кишинівом стає щоденним. А на період новорічних свят  Укрзалізниця запускає «Лижний експрес»: із 30 грудня курсуватиме потяг №745/746 Київ - Славське.

-  У МВС нагородили дітей, які проявили героїзм, відвагу та самовідданість, допомагаючи поліцейським, рятувальникам, прикордонникам і нацгвардійцям виконувати свої повноваження під час війни. Загалом було відзначено 19 дітей. Докладніше читайте тут.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Сьогодні в Латвії  - зустріч Об'єднаних експедиційних сил (JEF) за участі 10 країн.
Володимир Зеленський закликав лідерів країн, які входять до групи "Об'єднані експедиційні сили", надати Україні різні типи озброєнь та збільшити можливість постачання систем ППО. Повний текст – за  посиланням.
За словами британського прем'єр-міністра Ріші Сунака, який також виступив на зустрічі, для початку мирних переговорів росія має піти з окупованих територій України, а країни НАТО мають надати Києву нову військову допомогу.

-  Україна безкоштовно отримала 105 одиниць енергетичного обладнання від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на суму понад 100 тис. доларів НЕК «Укренерго».

-  Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон долучиться до допомоги українським аграріям.  «Вважаю, що це має бути проєкт, створений у співпраці з іншими урядами. Нам знадобиться загальний фонд для підтримки українського сільського господарства у важкі часи, але з розумінням того, що врешті-решт ці кошти будуть повернуті», - сказав Джонсон.

-  Естонія передає українській армії пересувну сауну і пральний комплекс - естонський національний мовник ЕRR.

-  Уряд Латвії ухвалив підтримати ініціативу міністерства культури цієї країни щодо виділення 559 640 євро з коштів держбюджету на закупівлю генераторів для українських мас-медіаDelfi.

-  Благодійний марафон у Латвії за три дні зібрав €230 тисяч для українських дітей - LSM.

 ВОРОГ

-  Китайська компанія Huawei з 1 січня закриває в росії підрозділ Enterprise Business Group, який відповідав за постачання рішень у галузі інформаційно-комунікаційних технологій для корпоративних клієнтів - Комерсант.

російська федерація може вторгнутися до Молдови на початку 2023 року. Реалізація цього сценарію залежить від розвитку подій у війні України - про це заявив голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Олександр Мустяце - NewsMaker.

-  росія збільшила в 17 разів вивезення до Сирії викраденої з України пшениці, це понад 500 000 тонн - Reuters.

-  ОДКБ планує провести низку навчань на території білорусі у 2023 році. В ОДКБ  (Організація договору про колективну безпеку) входять білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, росія та Таджикистан. Хто з них планує взяти участь у навчаннях на території білорусі, не повідомляється.

-  російський автозавод південнокорейського автоконцерну Hyundai у Санкт-Петербурзі почав звільняти співробітників - Інтерфакс.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-