кремль намагається захистити вище командування зс росії від критики - ISW

кремль намагається захистити вище командування зс росії від критики - ISW

Укрінформ
кремль намагається зобразити президента володимира путіна компетентним керівником військового часу та реабілітувати імідж міністерства оборони росії, для чого оприлюднив інформацію про зустріч путіна з об’єднаним штабом зс рф 16 грудня.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Американські аналітики привертають увагу до того, що на фото та відео зі згаданого засідання видно лише начальника генштабу зс рф валерія герасимова, міністра оборони сергія шойгу та командувача окупаційними військами росії в Україні сергія суровікіна, а інших генералів, таких як командувачі військових округів чи армій, які повинні були бути присутніми, ідентифікувати неможливо.

Читайте також: В Інституті вивчення війни пояснили, чому путін постійно закликає до переговорів

В ISW вважають, що кремль оприлюднив інформацію про цю зустріч, аби показати, що путін активно займається плануванням і проведенням війни в Україні, а також щоб реабілітувати імідж російського міноборони після нещодавньої хвилі критики його ролі в керівництві військовими діями з боку діячів ультранаціоналістичної провоєнної спільноти.

«кремль свідомо розголошував присутність герасимова, шойгу та суровікіна на зустрічі з путіним, щоб представити міноборони росії як організовану, єдину та ефективну воєнну інституцію та захистити вище командування зс рф від подальшої критики», - йдеться у звіті.

В ньому також зауважується, що таким чином кремль намагається урівноважити зростаючий вплив провоєнних ультранаціоналістичних фігур, насамперед глави Чеченської республіки рамзана кадирова та фінансиста "групи вагнера" євгена пригожина, а також їхніх паралельних військових структур.

Читайте також: У білорусі вперше з весни помітили велику колону медичних машин армії рф

Окрему увагу американські аналітики приділили зусиллям кремля із зображення путіна лідером, який спілкується з російським народом, «оприлюднюючи участь путіна в безглуздих подіях, таких як урочисте відкриття індичої ферми».

При цьому в ISW посилаються на повідомлення російського видання The Moscow Times про доручення кремля керівникам державних корпорацій і губернаторам регіонів підготувати «позитивний порядок денний» новин і подій, у яких може брати участь президент, внаслідок чого «в календарі путіна вже з’явились деякі події, такі як урочисте відкриття центру розведення індиків, відзначення ювілеїв державних корпорацій і відкриття відремонтованої траси».

При цьому, йдеться у звіті Інституту вивчення війни, кремлівські чиновники заявляють, що соціальне добробуту росіян падає, а втома від війни зростає, тому «путіна потрібно розглядати як «вісника добрих новин».

Читайте також: путін тиснутиме на лукашенка, щоб білорусь вступила у війну – ISW

«Ці зусилля, ймовірно, мають на меті нагадати російському народу, що путін є не лише військовим лідером під час війни, а й цивільним лідером, який має тісні зв’язки з народом. Однак посилення змістовних подій і одночасне скасування можливостей для громадськості змістовно спілкуватися з президентом про війну та ситуацію в країні навряд чи істотно покращить імідж путіна і може підірвати його популістську привабливість», - вважають американські аналітики.

Ключові висновки ISW:

кремль намагається посилити сприйняття компетентності путіна та міністерства оборони росії, оприлюднюючи зустріч путіна з об’єднаним штабом зс рф і виступи путіна на невійськових заходах.

Розслідування New York Times підтверджує оцінки ISW про те, наскільки помилкові російські припущення щодо планування та рішень перешкоджали вторгненню росії в Україну з самого початку.

Триваючі російські наступальні операції навколо Бахмута ще більше вбивають клин між силами "днр" і військами "групи вагнера" євгена пригожина.

Читайте також: Малоймовірно, що російські сили зможуть взяти Київ – ISW

Центральне розвідувальне управління США вважає, що кремль несерйозно налаштований на переговори з Україною, погоджуючись із оцінкою ISW.

Українські війська здійснили контратаки поблизу Сватового та Кремінної і продовжують завдавати ударів по російських тилах.

російські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута та Авдіївки-Донецьк.

Українські офіційні особи попередили, що російські сили можуть намагатися втягнути українські сили в пастку на східному (лівому) березі річки Дніпро.

росія може проводити інформаційну операцію, яка неправдиво пов’язує поточні переговори щодо демілітаризації Запорізької АЕС із майбутнім контрнаступом України в Запорізькій області.

Кілька російських джерел засудили заяву військового комісара про те, що російська влада продовжить термін служби солдатам строкової служби. Однак продовження терміну обов’язкової служби не буде необхідним для того, щоб призовники залишалися в польових умовах, оскільки всі колишні призовники є резервістами і вже підпадають під мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-