Малоймовірно, що російські сили зможуть взяти Київ – ISW

Малоймовірно, що російські сили зможуть взяти Київ – ISW

Укрінформ
Аналітики з американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають надзвичайно малоймовірним взяття Києва російськими силами, навіть якщо вони знову атакуватимуть із білорусі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт ISW, передає Укрінформ.

«Надзвичайно малоймовірно, що російські сили атакуватимуть північ України взимку 2023 року більш успішно, ніж це було в лютому 2022 року. Звичайні збройні сили росії сильно деградували і їм бракує тієї бойової потужності, яку вони мали, коли росія намагалася здійснити (і провалила) свою повномасштабну спробу захопити Київ у лютому 2022 року. російські війська не змогли зберегти свої здобутки по всій Україні та втратили понад 70 тис. квадратних кілометрів окупованої території після того, як залишили Київ», – йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що російські сили в Бахмуті наразі просуваються не більше ніж на 100-200 метрів на добу після зосередження там основних зусиль.

Читайте також: ЗСУ знищили на Запоріжжі близько 180 загарбників і до 10 одиниць ворожої техніки

«росія не встановила переваги в повітрі, не кажучи вже про панування в повітрі в Україні, і в основному вичерпала свій арсенал високоточних боєприпасів. Українські війська, зі свого боку, підготували значну оборону на півночі України і зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року», – наголошується у публікації.

В ISW пишуть, що місцевість біля білорусько-українського кордону не є сприятливою для маневреної війни, а можливі шляхи вторгнення з білорусі до Києва проходять через оборонні блокпости в Чорнобильській зоні відчуження, де українські війська тепер мають досвід захисту.

За словами аналітиків інституту, можливо, росія створює умови для проведення нового наступу на Україну – ймовірно на Київ – взимку 2023 року, при цьому наголошують, що «надзвичайно малоймовірно», що така атака буде успішною, а напад росії з білорусі наразі не є неминучим.

«Цілі президента росії володимира путіна в Україні не змінилися. путін використовує дві одночасні військові дії (наступальні дії на Донеччині і масовані атаки по цивільній і критичній інфраструктурі України – ред.) для досягнення своєї мети завоювання України й отримання значних поступок», – йдеться у звіті.

Читайте також: Українська авіація завдала по ворогу 13 ударів

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний сказав в інтерв'ю виданню The Economist, що росія має близько 1,2-1,5 млн осіб резерву, готує близько 200 тис. нових військових та з великою ймовірністю може здійснити спробу наступу на Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-