У росії суд вперше розглянув справу українця, затриманого зс рф під час війни

У росії суд вперше розглянув справу українця, затриманого зс рф під час війни

Укрінформ
Гарнізонний військовий суд у росії розглянув справу 20-річного громадянина України Микити Шкрябіна, якого під час бойових дій в Україні позбавили волі військові рф. Суд заявив, що українець не має жодних процесуальних прав у росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у ТГ-каналі голова правозахисної організації «Агора» Павло Чиков.

«Громадянин України Микита Шкрябін 29 березня 2022 року був позбавлений волі військовослужбовцями міноборони рф під час бойових дій. Відтоді він перебуває у розпорядженні міноборони рф у невстановленому місці», - пише Чиков.

Шкрябіна затримали «за протидію спеціальній військовій операції», йшлося у відповіді міноборони рф, яку у вересні отримав російський адвокат українського студента Леонід Соловйов. При цьому міністерство не визнало Шкрябіна військовополоненим.

Читайте також: У рф заблокували сайти «Новой газеты» та її проєкту

Адвокат Соловйов звернувся до слідчого комітету рф з заявою про злочин, який вчинили невстановлені російські військові, які тривалий час утримують його підзахисного. Військові слідчі відмовилися провести перевірку. Після чого адвокат звернувся до суду. За словами Чикова, суд виніс ухвалу, що бездіяльність слідства є законною.

«Суд постановив: Шкрябіна затримано за протиправні дії, при цьому він не є фігурантом якихось кримінальних справ, щодо нього не ведеться переслідування, отже, будь-яких процесуальних прав, у тому числі на адвоката, він не має», — повідомив Чиков.

Микита Шкрябін – студент третього курсу Харківського юридичного університету. За словами його матері, він не брав участі у бойових діях. російські військові позбавили його свободи 29 березня 2022 року, після чого він перебуває у розпорядженні міноборони на території рф у місці, яке у відомстві не розкривають.

Читайте також: Суд у Петербурзі заборонив антивоєнні ТГ-канали, які «морально розкладають» громадян

Керівник «Агори» додав, що в ізоляції в росії, «за різними оцінками, перебувають кілька тисяч полонених громадян України». При цьому незрозуміло, де саме перебуває багато хто з них. Тобто міноборони рф за запитами російських адвокатів підтверджує факт тримання конкретних осіб, а також повідомляє про стан здоров'я. Проте інформація про конкретне місцезнаходження не повідомляється, і доступ до них заборонений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-