росіянам потрібні здорові українські діти, а не хворі - правозахисниця

росіянам потрібні здорові українські діти, а не хворі - правозахисниця

Укрінформ
росіяни вирішили, що українських дітей з вадами здоров'я вони будуть залишати на тимчасово захоплених рф територіях, а здоровим вони шукатимуть родини в росії.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі заявила директор ГО “Східна правозахисна група”, правозахисниця й адвокатка Віра Ястребова.

За її словами, дуже часто родини у рф, наслухавшись пропаганди з російських ЗМІ, вважають, що вони можуть нібито зробити добру справу і надати прихисток і родину дитині-сироті.

“Потім вони дуже часто відмовляються від наших дітей-українців. Враховуючи те, що хворі діти рф не потрібні, то вони там вирішили своїми фашистськими методами, що дітей з хворобами і вадами здоров'я і розвитку вони будуть залишати на тимчасово окупованих територіях. А дітям з відмінним здоров'ям вони шукатимуть родини і будуть їх розселяти вже на території рф”, - сказала Ястребова.

Читайте також: Правозахисники знайшли кілька установ у рф, де перебувають депортовані українські сироти

Адвокат зазначила, що у рф на цей підхід, а саме — на проведення диспансеризації і детального аналізу стану здоров'я цих дітей, виділяють досить немаленьку суму — більше 300 млн рублів.

У свою чергу директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський заявив, що коли вже цих дітей віддали у різні сім'ї, їх росіяни почали водити хто у школу, хто до лікаря, і у дітей виявилося багато хвороб різного типу, тож дітей почали повертати.

“Загалом у росії є загальна статистика про більш як п'ять тисяч повернень щороку дітей “заміщуючими сім'ями”. Щодо дітей саме з Донбасу, то, як нам повідомили, коли ми телефонували у ці дитбудинки, зафіксовано більше 100 випадків лише у одному регіоні. Тому рф почала запроваджувати диспансеризацію”, - сказав він.

При цьому Лисянський не уточнив, про який регіон йдеться.

Читайте також: Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

Зі свого боку Ястребова зазначила щодо зміни анкетних даних цих дітей у росії, що коли ці діти були всиновлені на території рф, а потім повернуті, то яке їм названі батьки вигадали прізвище, ім'я і по-батькові, то з тими ж анкетними даними їх уже й повертають у дитячі установи, де вони і знаходяться.

“Тобто, для родичів, що шукають цих дітей, які були депортовані з тимчасово окупованих територій до рф, буде дуже складно ідентифікувати їх якимось чином - тобто, що це за дитина, з якої вона родини з України тощо”, - поінформувала правозахисниця.

Як повідомлялося, 3 грудня у Офісі генпрокурора заявили, що росія вже вбила в Україні 443 дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-