Правозахисники знайшли кілька установ у рф, де перебувають депортовані українські сироти

Правозахисники знайшли кілька установ у рф, де перебувають депортовані українські сироти

Укрінформ
Правозахисники самотужки знайшли кілька установ у чотирьох регіонах росії, де перебувають примусово вивезені з України діти-сироти.

Про це повідомив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник і адвокат Павло Лисянський на презентації в Укрінформі аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф”.

“Ми самотужки знайшли 4 місця, де перебувають діти-сироти на території рф... Ми телефонували в ці установи, і нам там сказали багато... Нам розповіли, скільки дітей, яка черга, що не встигають батьків шукати, як дітей повертають тощо”, - заявив він.

Йдеться, зокрема, про республіку Башкортостан, Курську, Орловську та Липецьку області. У Башкортостані, згідно зі звітом, правозахисники зафіксували 3 такі місця, стільки ж у Курській області, по одному - в Орловській та Липецькій.

Зокрема, за словами Лисянського, раніше на сайті адміністрації Курської області була розміщена інформація про те, що 279 українських дітей були розміщені у 7 пунктах тимчасового тримання.

“Тобто, ця кількість дітей там чекає, що звільняться місця у дитбудинках рф і вони зайдуть на їхні місця... Це фактично концтабір для дітей. Їх туди насильно привезли, діти цього не хотіли”, - наголосив правозахисник.

За його словами, росія готувалася до примусової депортації і дорослих, і дітей. У цьому зв'язку він навів постанову уряду рф №349 з переліком міст, де вказано, скільки людей має приймати кожен регіон. “Тобто, вони планово готувалися... Вони розподілили міста по регіонах росії, надали заздалегідь фінансування, бо у рф ніхто нічого не буде робити безкоштовно, розподілили маршрути тощо”, - заявив Лисянський.

За його словами, процес примусової депортації дорослих людей і дітей є спланованою і підготовленою у росії акцією, спрямованою на геноцид українського народу.

Читайте також: Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада у Східній правозахисній групі поінформували, що з місць позбавлення волі на тимчасово захоплених територіях України за останній місяць депортували до росії десятки малолітніх і жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-