росіянам не варто боятися здаватися у полон ЗСУ — Лубінець

росіянам не варто боятися здаватися у полон ЗСУ — Лубінець

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець закликав росіян не боятися здаватися у полон ЗСУ.

Про це український омбудсмен написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Хочу підкреслити, що росіянам не варто боятися і краще продовжувати здаватися в полон Збройним силам України”, - відзначив він.

Лубінець розповів, що знайшов архівні секретні матеріали, як 1 листопада 1942-го року під час Другої світової війни росіяни "здавалися в полон" фінам.

Читайте також: Тайра закликає створити місію для інспекції місць утримання полонених

“Після ознайомлення із документом, складається враження, що нинішнє російське керівництво згадало цей випадок, дістало з шухляд затерті записи і зробило так, аби росіяни боялися здаватися в полон ЗСУ”, - уточнив омбудсмен.

За словами Уповноваженого з прав людини, у цьому архівному секретному документі описується, як російська сторона свідомо розробила спеціальну операцію, яка була покликана показати фінській стороні, що не треба брати в полон противника.

Так, в архівному секретному документі розповідається, як 1 листопада 1942-го року о 5-й ранку в районі Горбатого мосту молодший сержант Глазунов і єфрейтор Варначов з трьома групами забезпечення (по 6 людей кожна) вийшли на вихідне положення за 10-15 метрів від дротяного загородження противника.

У 7:30 двоє росіян, піднявши руки вгору з гранатами “Ф-1” і розмахуючи білими хустинами, стали в увесь зріст та підійшли до дротяного загородження противника, а оскільки фінів за дротом безпосередньо не виявилося, почали викликати фінів до себе голосом: “Фіни, ми до вас! Допоможіть перейти!”.

Читайте також: В Україні порушили справу за фактом віроломства військових рф під час здачі в полон

Через 30 хвилин почувся голос фіна з траншеї: “Переходь, рус!”. Згодом росіяни попросили показати прохід. Їм підняли дріт та сокирою розрубали дротяне загородження, аби ті могли потрапити до пункту оборони фінів.

Згодом один із військових, традиційно, у стилі росіян, нібито гріючи руки, обдмухуючи їх, зубами висмикнув чеку від гранати та кинув її в гущу солдат і офіцерів, які перебували на відстані 15-17 метрів.

“Вибух капсуля гранати слугував сигналом для відкриття вогню групами забезпечення, які одночасно з кидком гранати відкрили по фінах сильний рушно-автоматний вогонь. Фіни, своєю чергою, відкрили кулеметно-автоматний вогонь по групах забезпечення. У результаті “здачі в полон” вбили двох фінських офіцерів і десятьох солдат”, - йдеться у документі.

Також у секретному документі росіяни зазначили, що цю ситуацію пропрацювали з усім особовим складом дивізії, після якого випадок переходу на бік ворога не повторювався.

Лубінець виклав скрін-копії цих документів.

Читайте також: У ЗСУ закликають військових рф вчити правила здачі в полон

Водночас, як наголосив омбудсман щодо нинішньої здачі росіян у полон, наша держава дотримується Женевських конвенцій. І військовополонений, окрім збереження власного життя, отримає можливість поспілкуватися з рідними, отримати медичну допомогу, харчування та матиме інші права, які передбачені конвенцією.

Як повідомлялося, Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України оприлюднило звернення до російських військових із закликом вивчити правила здачі в полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-