Імовірність інцидентів, подібних до падіння ракети у Польщі, зростатиме – прем'єрка Литви

Імовірність інцидентів, подібних до падіння ракети у Польщі, зростатиме – прем'єрка Литви

Укрінформ
Усі західні партнери одностайні в оцінці інциденту з падінням ракети на території Польщі – це провина росії. Але ризик повторення подібних випадків зростатиме.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловила прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте.

«Важливо те, що Росія погано справляється на полі бою завдяки героїчним діям української армії, тому вони вирішили воювати з цивільними. І ця боротьба з мирним населенням рухається в західному напрямку. Ризик подібних інцидентів зростатиме, оскільки росія націлена на енергетичну інфраструктуру, у тому числі на західних кордонах України», – визнала Шимоніте.

Глава литовського уряду переконана, що на рівні НАТО та міжнародної спільноти необхідно застосувати дві реакції. «Одна – це посилення спроможності НАТО, але інша, не менш важлива, – посилення здатності України захищати своє небо», – підкреслила прем’єр.

Вона відзначила надзвичайні успіхи України з точки зору частки збитих російських ракет, додавши, що «чим кращими системами протиповітряної оборони володітиме Україна, тим меншими будуть ризики для України та сусідніх країн».

«Багато країн розуміють це і залишаються єдиними в тому, що в недавньому інциденті в Польщі винна Росія. Якби не ця війна, взагалі не було б дискусій про жодний такий інцидент», – зауважила Шимоніте.

Прем’єр-міністр Литви підсумувала: «Наша відповідь – сильніша підтримка України, а не слабша підтримка».

Читайте також: Для пришвидшення постачання зброї Україні треба збільшити виробництво на Заході — прем’єр Литви

Як повідомлялося, у селі Пшеводув Люблінського воєводства, неподалік польсько-українського кордону, внаслідок вибуху ракети 15 листопада загинули двоє людей.

Польща і США, спираючись на свою інформацію, схиляються до думки, що це була ракета української системи ППО. Натомість Україна ставить це під сумнів.

18 листопада глава МЗС України Дмитро Кулеба у Твіттері повідомив, що українські експерти вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві.

23 листопада Національна прокуратура Польщі повідомила, що завершила збирання доказів на місці падіння ракети. Зараз тривають узгодження з українською стороною щодо співпраці у рамках цього слідства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-