ОБСЄ має розглянути питання членства рф - президентка ПА організації

ОБСЄ має розглянути питання членства рф - президентка ПА організації

Укрінформ
ОБСЄ має подумати про членство росії в своїх лавах, доки вона не забере свої війська з української території.

Про це заявила президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарета Цедерфельт, виступаючи на осінній зустрічі у Варшаві 24 листопада, передає кореспондент Укрінформу.

«Саме росія розпочала війну і вона ж має покласти їй край та звільнити території, які окупувала. А до того часу ОБСЄ і її Парламентська асамблея мають серйозно переглянути повне членство рф», - заявила Цедерфельт.

Читайте також: Умиротворення агресора не може бути засобом збереження ОБСЄ – глава МЗС Польщі

Президент нагадала, що рівно дев'ять місяців тому, коли розпочиналась зимова зустріч у Відні, російські ракети накрили всю Україну, а наземні війська перейшли кордон. Вона звернула увагу, що це сталося після того, як путін публічно оголосив про завершення навчань і повернення військ у місця розквартирування.

«Останні дев'ять місяців були місяцями терору та розрухи… Але Україна сильна…, і наша Асамблея разом з Україною», - заявила Цедерфельт, згадавши, що це зафіксовано в Бірмінгемській декларації.

Політик підкреслила, що солідарність, така, як демонструє господарка нинішньої зустрічі Польща, потрібна від усіх країн для того, щоб покласти край цій незаконній і неспровокованій війні.

«Війна проти Україна є незаконною. … Ми, як члени ОБСЄ, проти агресії, ми маємо залишатися об’єднаними проти воєнної агресії і маємо залишатися насправді сильними в нашій підтримці України, її суверенітету, незалежності й територіальної цілісності, які в міжнародно визнаних кордонах не можуть бути предметом обговорення», - підкреслила очільниця ПА ОБСЄ. Вона закликала до підтримки тих, хто перебуває на передовій, і тих, хто шукає захист у Європі.

Читайте також: Зеленський подякував Польщі за те, що на засіданні ПА ОБСЄ немає росіян

Парламентарії мають бути чіткими з кремлем і вимагати повної поваги міжнародного права, повної поваги до зобов’язань у рамках ОБСЄ та інших міжнародних організацій. «Це єдиний шлях побудувати довготривалий мир у Європі і довіру», - заявила Цедерфельт.

Вона зазначила, що війна непередбачувана: ніхто не може сказати, як довго вона триватиме, що ще станеться та хто буде її наступною жертвою. Треба бути готовими до довгої війни, констатувала голова ПА ОБСЄ.

Дводенна осіння зустріч проходить у Варшаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-