Жодні серйозні рішення щодо завершення війни не ухвалюватимуться без України – Кулеба

Жодні серйозні рішення щодо завершення війни не ухвалюватимуться без України – Кулеба

Укрінформ
Жодні серйозні пропозиції щодо завершення війни не будуть обговорюватися за спиною України, а жодні рішення не ухвалюватимуться без нашої держави.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав на онлайн-брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Останнім часом у ЗМІ багато спекуляцій на тему переговорів з росією. Підкреслюю, що наша позиція з цього питання була чітко озвучена Президентом на саміті «Групи двадцяти»», - зазначив Кулеба.

Він нагадав, що, виступаючи на саміті, Президент Володимир Зеленський презентував чіткий план з десяти кроків, які мають покласти край війні. Зокрема, умовами для закінчення війни є повне виведення російських військ з території України та відновлення територіальної цілісності нашої держави, компенсація збитків, завданих агресією, покарання винних у воєнних злочинах, надання Україні дієвих безпекових гарантій.

«Лише реальні дії росії, припинення терористичних обстрілів української інфраструктури, виведення військ з української території, звільнення всіх полонених та депортованих можуть відкрити шлях до миру. Наразі ми не бачимо такої готовності з російської сторони», - констатував очільник МЗС.

Він зауважив, що дії росії навпаки демонструють, що вона не прагне миру і не готова припинити агресію, а російський режим, зазнаючи поразок на фронті, просто хоче виграти час, щоб відновити свій потенціал та підготуватися до нового удару.

Кулеба акцентував, що російська сторона вже відверто визнає, що ракетні удари по критичній інфраструктурі України здійснюються з метою примусу нашої країни до переговорів.

«Лише Україна визначатиме, коли і як вести переговори з агресором. Не буде жодних домовленостей про Україну без України. Ми вдячні нашим партнерам за неодноразове підтвердження згоди з цією позицією. Розраховуємо на її збереження і продовження підтримки України та посилення тиску на росію. Лише так можна змусити кремль до припинення війни та відновлення миру», - зазначив очільник МЗС.

Коментуючи повідомлення ЗМІ стосовно пропозицій, мирних планів, ініціатив, які надсилалися росії, він зауважив, що у світі завжди знайдеться хтось, хто захоче виступити з мирною ініціативою.

«В цьому немає нічого сенсаційного, нічого загрозливого для України. Головне в іншому: не хто які пропозиції кому надсилає, а те, що жодні серйозні пропозиції не будуть обговорюватися за спиною України і жодні рішення не будуть ухвалюватися без України», - наголосив міністр.

Читайте також: Кулеба підтвердив участь у саміті глав МЗС країн НАТО в Бухаресті

Як повідомляли ЗМІ, одна з держав, які виконують роль посередників у налагодженні переговорів між росією та Україною, напередодні саміту G20 в Індонезії передала російському президенту володимиру путіну чернетку можливої мирної угоди між двома державами. У кремлі заперечили отримання такого документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-