Інцидент у Польщі: Повітряні сили ЗСУ закликають дочекатись експертних висновків

Інцидент у Польщі: Повітряні сили ЗСУ закликають дочекатись експертних висновків

Укрінформ
Проаналізувавши уламки ракет, які впали на території Польщі, можна буде зробити остаточні висновки щодо їх походження. Наразі потрібно дочекатись результатів експертизи.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«російські ракети летіли на західний регіон, взагалі по всій Україні – 96 ракет. На західних регіонах збито 15 ракет противника, лише на Львівщині - 10 крилатих ракет. Зрозуміло, що йшов серйозний потужний протиповітряний бій. Ми відбивали агресію, російські ракети, які летіли на наших громадян, на нашу інфраструктуру. І зрозуміло, що все робили для того, щоб захистити наших громадян… Дуже шкода, що загинули наші польські побратими, але це все сталося внаслідок російської агресії. Які є варіанти? Нехай дійсно визначать експерти по тих уламках, які там є: чи була це російська ракета, чи була це українська, чи уламки обох ракет ймовірно можуть бути знайдені на місці. Треба дочекатися, нехай будуть висновки зроблені, і тоді щось можна буде говорити», - зазначив Ігнат.

Читайте також: Польща поки виключає необхідність застосування 4 статті договору про НАТО - Моравецький

За його словами, наразі немає достатньої інформації, однак всі докази є на місці падіння ракет.

«Найкращі докази – це те, що буде знайдено на землі, тому що у нас є фахівці які постійно займаються цим протягом всієї війни. Це вибухотехніки, які мають досвід, відповідне обладнання, які збирають на місці рештки ракет і можуть їх перевірити, ідентифікувати, співставити з тим, що знайдено. Це все робиться по уламках ракет, по двигунах, які є на місці. Можна визначити, що саме було, і таким чином розставити всі крапки над «і», - повідомив речник.

Читайте також: росія могла запланувати інцидент аби посварити Україну і Польщу - Моравецький

Водночас він нагадав про нещодавній інцидент, який трапився на території Молдови. Зокрема, українська ППО збила ракету, яка йшла через повітряний простір Молдови, й уламки ворожої ракети впали на території суверенної держави. Вина за такі інциденти однозначно лежить на російській федерації, яка розпочала війну та завдає ракетні удари по території України, від чого страждають й сусідні держави, зазначив Ігнат.

Як повідомляв Укрінформ, Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міністерства оборони та Державної прикордонної служби України для спільного вивчення інциденту з падінням ракети в Польщі. Він запевнив, що Україна готова передати наявні докази російського сліду, та звернувся до партнерів з проханням надати інформацію, на підставі якої був зроблений висновок про те, що йдеться про ракету української ППО.

Читайте також: На місці падіння російської ракети у Польщі працюють фахівці

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив сьогодні, що за попередніми висновками, у Польщі впала українська ракета при спробі захиститися від російської атаки, але провини України тут немає, оскільки вона захищалася від масованої атаки рф.

Фото: twitter/Jarosław Wolski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-