Допомога від ЄС і партнерів дозволяє ЗСУ витісняти загарбників – Боррель

Допомога від ЄС і партнерів дозволяє ЗСУ витісняти загарбників – Боррель

Укрінформ
Військова допомога, яку Україна отримує від Європейського Союзу, країн-членів та партнерів, дає Збройним силам України змогу не лише оборонятися, а й витісняти російських загарбників із захоплених територій.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради ЄС на рівні міністрів оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На обох фронтах, на Сході і на Півдні, військове обладнання, надане Україні європейцями або американськими партнерами, довело свою надзвичайну корисність. Ця зброя дає змогу змінювати ситуацію, і це очевидно. Ця війна – війна логістики; ланцюги постачання, а також критичне озброєння, таке як бойові танки, артилерія і особливо системи протиповітряного захисту, мають життєво важливе значення. Завдяки цій допомозі Україна не лише чинить опір, а й витісняє назад російську армію», - сказав Боррель.

Він зауважив, що Україна для ЄС залишається пріоритетом номер один у політичному й оборонному вимірах. У зустрічі взяли участь міністр оборони України Олексій Резніков (дистанційно), а також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Європейські міністри отримали оновлену інформацію щодо розвитку ситуації на місцях, що була надана військовим персоналом.

«Добре знати, що Україна вже повернула 50 відсотків території, яка була окупована після початку російського вторгнення у лютому. Але російська армія все ще може завдати багато шкоди, і вони це роблять, атакуючи цивільних та цивільну інфраструктуру. Вони проводять мобілізацію і дали зрозуміти, що не завершуватимуть війну... З одного боку, вони заявляють, що хочуть розмовляти, а з іншого – продовжують війну та руйнування. Зараз Київ та багато інших міст в Україні зазнають важкої ракетної атаки», - сказав високий представник ЄС.

За його словами, багато ракет і дронів були збиті українськими засобами протиповітряної оборони. Причому деякі із засобів нападу були вироблені в Ірані, і ЄС наразі чинить тиск на іранський уряд з вимогою зупинити постачання зброї для росії, яку вона використовує для атак на мирні міста та інфраструктуру. Такі поставки є прямим порушенням резолюцій ООН щодо Ірану.

Боррель нагадав: щойно Генеральна Асамблея ООН проголосувала за притягнення росії до відповідальності за спричинені нею руйнування.

Він зауважив, що всі міністри погодилися із необхідністю подвоїти зусилля, аби сприяти відновленню та розвитку військових спроможностей України та підготовці персоналу. Саме тому ЄС започаткував тренувальну місію для України.

«Більш як 20 країн погодилися взяти участь у цій місії, яка буде дійсно мати додаткову вартість: за рахунок концентрації сил, інструкторів та синхронізації тренувальних програм. Ці зусилля дадуть змогу створити додаткові тренувальні спроможності, щоб задовольнити потреби України», - зазначив високий представник ЄС.

За його словами, місія буде розміщуватися лише на території ЄС, керування здійснюватиметься з військового апарату в Брюсселі. На оперативному рівні буде створена командна структура в Польщі, та спеціальне тренувальне командування - у Німеччині. Місія буде тісно координувати діяльність із партнерами та союзниками.

Читайте також: російська агресія проти України спонукала ЄС переглянути оборонну політику – Боррель

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ЄС надає підтримку Україні, зокрема уперше в своїй історії виділив 3,1 млрд євро з так званого міждержавного Європейського фонду миру на закупівлю летальної зброї для України – країни, що перебуває у стані відкритого конфлікту.

За оцінкою ЄС, загальний обсяг військової допомоги ЄС Україні від початку російської агресії, включаючи внески від ЄС та постачання зброї та обладнання від окремих країн-членів, сягнув 8 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-