Єрмак: Не бачимо, що Червоний Хрест працює над захистом наших полонених

Єрмак: Не бачимо, що Червоний Хрест працює над захистом наших полонених

Укрінформ
В Офісі Президента не побачили готовності Міжнародного комітету Червоного Хреста зробити все можливе для захисту українських полонених.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт ОП, про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак за результатами поїздки української делегації на контактну лінію в Запорізькій області, до якої не приєдналися представники МКЧХ.

«Разючі масштаби воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноцидних злодіянь рф проти українських військовополонених вимагають від усіх організацій, що опікуються дотриманням норм і вимог міжнародного гуманітарного права, щонайменше чіткої позиції та рішучості», – сказав Єрмак.

Минулого тижня, під час відеорозмови з президентом Червоного Хреста Мір'яною Еггер, Єрмак закликав представників МКЧХ відвідати разом з українською делегацією контактну лінію й вимагати допустити місію організації на тимчасово окуповану територію для перевірки стану українських полонених в Оленівці.

У понеділок до контактної лінії в Запорізькій області прибули уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, радник керівника Офісу Президента Дарія Зарівна та народні депутати Марія Мезенцева, Єгор Чернєв, Денис Маслов і Олена Хоменко. Однак, як повідомила Зарівна, представники МКЧХ до української делегації у цій поїздці не приєдналися.

«Як сказав щодо цього Андрій Єрмак, війна – це іспит як для людей, так і для міжнародних організацій. На жаль, Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а й робить це мовчки», – наголосила Зарівна.

Лубінець, у свою чергу, зауважив, що представники МКЧХ попри взяті на себе зобов’язання досі не відвідали колонію в Оленівці, де утримують, зокрема, захисників «Азовсталі».

«На жаль, при кожному обміні ми бачимо, що бездіяльність МКЧХ призвела до того, що наших військовополонених та цивільних заручників щодня катують голодом, електрикою, тому що росіяни знають, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не приїде, не вимагатиме доступу до місць утримання військовополонених і цивільних, і що взагалі він демонструє свою бездіяльність», – наголосив омбудсмен.

Він констатував, що МКЧХ не виконує свій мандат, який передбачає відвідання військових і цивільних заручників як на тимчасово окупованих територіях, так і на території РФ, виправдовуючи це відсутністю дозволу від російської сторони.

У цьому контексті Єрмак наголосив: Україна очікує й вимагає від Міжнародного комітету Червоного Хреста належної рішучості в отриманні доступу до українських бранців в Оленівці. Адже саме для таких завдань і було створено організацію.

«Ми свідомі того, що головною перешкодою у прибутті місії МКЧХ до місця примусового утримання українців в Оленівці є насамперед деструктивна й цинічна позиція росії. Водночас, на жаль, ми не бачимо, що МКЧХ працює над захистом наших полонених. Українське суспільство цього не бачить. Не бачать рідні захисників», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що українська сторона має всі підстави очікувати рішучих дій МКЧХ з імплементації його гуманітарного мандата, а також чіткої публічної позиції та комунікації всіх його дій, спрямованих на подолання найгострішого гуманітарного виклику у Європі.

Єрмак також закликав до активних кроків інші міжнародні організації та гуманітарних акторів, прямий правозахисний мандат яких не має дозволяти їм стояти осторонь і пасивно спостерігати, як росія продовжує скоювати найжорстокіші злочини сучасності.

Читайте також: Червоний Хрест уперше назвав війну в Україні міжнародним військовим конфліктом, а не кризою

Як повідомлялося, раніше Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста до 17 жовтня направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримують українських військовополонених. Він запевнив, що Україна всіляко сприятиме цій місії і готова до неї долучитися. В іншому разі, за його словами, Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 17 жовтня заявив, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не приїхали на лінію розмежування, де на них чекала делегація України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-