Червоний Хрест уперше назвав війну в Україні міжнародним військовим конфліктом, а не кризою

Червоний Хрест уперше назвав війну в Україні міжнародним військовим конфліктом, а не кризою

Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста вперше назвав російсько-українську війну не "кризою в Україні", а міжнародним військовим конфліктом.

Про це під час робочої поїздки до Запоріжжя сказав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"Велике сподівання (покладаємо - ред.) на нову президентку Міжнародного комітету Червоного Хреста, яка призначена 11 днів тому... Ми вперше побачили міжнародний термін "російсько-український міжнародний військовий конфлікт". До цього навіть в офіційних паперах МКЧХ використовував термін "криза в Україні", "конфлікт", що взагалі не передбачено міжнародним правом", - сказав Лубінець.

До Запоріжжя він прибув разом з кількома народними депутатами, серед яких Марія Мезенцева, Єгор Чернєв, Денис Маслов та Олена Хоменко.

Депутати заявили, що вимагають від МКЧХ виконувати свій мандат.

"Шанована у всьому світі міжнародна організація взагалі не виконує свій мандат для відвідування військовополонених та цивільних заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях та на території рф, і прикриває це тим, що їм не надає на це дозвіл рф… При кожному обміні ми бачимо, що бездіяльність МКЧХ призвела до того, що наших військовополонених та цивільних заручників кожного дня катують. Я не помилився. Кожного дня. Їх катують голодом, електрикою, тортурами, саме тому, що росіяни знають, що МКЧХ не приїде, не буде вимагати доступу до місць тримання військовополонених та цивільних заручників. Отже, можна робити з українськими громадянами в полоні все що заманеться", - сказав Лубінець.

Прессекретар керівника Офісу Президента Дар'я Зарівна нагадала, що саме сьогодні, 17 жовтня, місія Червоного Хреста мала бути підготовлена та їхати через лінію розмежування в Оленівку, де утримуються полонені.

"Війна - це є час іспиту і для людей, і для міжнародних організацій. На жаль, цей іспит Червоний Хрест провалює. Вони не просто терплять порушення росіянами усіх норм міжнародного права, а й терплять їх мовчки", - процитувала Андрія Єрмака речниця.

Посадовці заявили, що настав час порушити питання щодо діяльності МКЧХ в Україні та у всьому світі. Також організація має визнати, що Женевські конвенції порушуються саме з боку рф.

Лубінець зазначив, що Україні вдалось повернути додому близько 800 військовополонених та цивільних полонених.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві український омбудсман Дмитро Лубінець наголосив на необхідності використання правильних термінів щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну: не "українська криза", а російсько-українська війна, не "обидві сторони конфлікту", а Україна та держава-агресор рф тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-