Лубінець: Червоний Хрест не приїхав на лінію розмежування, де чекала українська делегація

Лубінець: Червоний Хрест не приїхав на лінію розмежування, де чекала українська делегація

Укрінформ
Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не приїхали на лінію розмежування, де на них чекала делегація України.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Омбудсмен заявив, що разом із групою народних депутатів та радницею керівника Офісу Президента Дар'єю Зарівною прибув на межу з тимчасово окупованою територією.

"Цей візит ми планували, як і обіцяли з української сторони, здійснити разом із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, для того щоб спонукати його домогтися від росії доступу до Оленівки і відвідати українських військовополонених... Попри наш заклик і готовність забезпечити таку поїздку, МКЧХ ми не побачили", - написав він.

Водночас на сайті МКЧХ повідомляється, що група з 11 працівників Міжнародного комітету Червоного Хреста, включно з лікарем, "перебуває у Донецьку і готова відвідати будь-яких військовополонених, що утримуються в цьому регіоні, в тому числі в Оленівській виправній колонії".

В організації заявляють, що її представники готові відвідати всіх військовополонених, якщо їм нададуть доступ.

"Сьогодні МКЧХ досі не має безперешкодного та неодноразового доступу до всіх військовополонених у цьому міжнародному збройному конфлікті. І це незважаючи на майже вісім місяців наполегливих вимог з боку наших команд на відвідування всіх місць позбавлення свободи та інтернування", - йдеться у заяві.

Читайте також: Червоний Хрест уперше назвав війну в Україні міжнародним військовим конфліктом, а не кризою

В організації підкреслюють, що у будь-якому міжнародному збройному конфлікті залучені держави та органи влади, що утримують полонених, зобов’язані гуманно поводитись із ними згідно з Женевськими конвенціями та надавати МКЧХ доступ до них усіх.

"Ми ніколи не припинимо вимагати доступу до військовополонених, доки ми не зможемо побачити їх усіх не лише один раз, а декілька разів, незалежно від місця їхнього утримання", - заявили в МКЧХ.

Як повідомлялося, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста до 17 жовтня направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримують українських військовополонених. Він запевнив, що Україна всіляко сприятиме цій місії і готова до неї долучитися.

В іншому разі, за його словами, Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

Фото: Дмитро Лубінець, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-