Подоляк: Необхідна психологічна підготовка Європи до того, що росія програє

Подоляк: Необхідна психологічна підготовка Європи до того, що росія програє

Укрінформ
Якщо Європа разом з Україною не закінчить війну належним чином - перемогою нашої держави, - спровоковані росією проблеми й кризи набудуть іще більшого масштабу.

Про це радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив в інтерв'ю іспанській онлайн-газеті elDiario, передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

«Якщо Європа хоче позбутися всіх видів шантажу та тиску з боку росії – і це не лише війна в Україні, це й міграційна криза, енергетична, економічна, фінансова та політична кризи, – ми маємо закінчити цю війну у справедливий спосіб. Ми не повинні допустити, щоб Росія могла реалізувати ці кризи. Якщо сьогодні Європа разом з Україною не завершить війну належним чином, вона й надалі матиме ті ж проблеми, але більшого масштабу, тому що росія вважатиме, що вона перемогла Європу», – зазначив Подоляк.

«Мені видається правильною позиція європейських лідерів, зокрема Борреля. Вони розуміють усі наслідки неправильного закінчення війни. І розуміють, що дороги назад немає», – додав він.

Радник керівника Офісу Президента наголосив, що, на відміну від молодих демократій, як-от Угорщина, усталені європейські демократії розуміють, що війна має закінчитися належним чином – Україна повинна перемогти.

Читайте також: ПАРЄ дала сигнал світові, що з росією немає про що говорити - Зеленський

Подоляк зробив акцент на тому, що попри риторику росія насправді не прагне переговорів. Для початку справжнього переговорного процесу потрібно, щоб рф повернулася до виконання норм міжнародного права та залишила українські території.

«росія ставить ультиматум: ми зайшли на вашу територію, ми вбиваємо ваших людей і хочемо, щоб ви віддали нам частину своєї території, свого суверенітету. Неможливо домовитися, коли на нашій території перебуває армія іншої країни. Тому що це було б тимчасове рішення. Тоді росія попрацювала б над помилками і продовжила б боротися з Україною. Для нашої країни це вже другий етап війни після 2014 року. Якщо є визнані кордони, ніхто не може зайти і щось забрати. З цієї причини переговори можуть початися, коли ми всі повернемося до норм міжнародного права. Є кордони, росіяни залишають нашу територію й сідають за стіл переговорів. Інакше неможливо», – сказав Подоляк.

Читайте також: ЄС збільшить військову допомогу Україні до понад €3 мільярдів – Боррель

На його переконання, закінчення війни залежить від двох чинників: надання Україні необхідного озброєння та готовності лідерів європейських країн до поразки росії.

«Математично перевірена кількість певних типів зброї, включно із системами озброєння, бронетехнікою та РСЗВ. Це невеликі обсяги, але це саме те, що нам потрібно. І ще те, чого у Європі ще не розуміють: політична еліта й суспільство європейських країн повинні вірити в одну просту річ, що росія може програти. Необхідна психологічна підготовка європейських країн до того, що росія програє», – резюмував Подоляк.

Читайте також: Захід має позбутися ілюзії, путін бачить Європу під «російським чоботом» - Подоляк

Як повідомляв Укрінформ, Подоляк в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro зазначив, що перемога можлива за трьох умов: українці – мирні жителі і військові – мають зберігати високий моральний дух, озброєння має й надалі надходити, а російські еліти мають бути покарані ще більше.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-