Україна отримає нові системи ППО так швидко, як їх зможуть доставити – глава Пентагону

Україна отримає нові системи ППО так швидко, як їх зможуть доставити – глава Пентагону

Укрінформ
Контактна група по Україні, зустріч якої відбулася сьогодні в рамках дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО, готові поставити в Україну системи протиповітряного захисту так швидко, як це дозволяють фізичні можливості для їх постачання.

Про це сьогодні під у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками засідання Контактної групи заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ці системи будуть поставлені в Україну так швидко, як ми можемо фізично їх доставити туди. Це те, що є серед головних пріоритетів, і на чому ми будемо сфокусовані. Ми маємо намір надати ті системи, які ми маємо і які є доступними, які мають доступними такі країни як Німеччина. Ми також будемо намагатися надати додаткове знаряддя для існуючих систем, які українські сили вже використовують зараз», - сказав керівник військового відомства США.

Він зауважив, що всі учасники сьогоднішньої зустрічі - 50 країн - розуміють занепокоєння українців за безпеку своїх домівок та своїх родин.

Читайте також: Остін оцінив на відмінно шосте засідання групи «Рамштайн»

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі зауважив, що головний акцент учасники Контактної групи наразі роблять, щоб допомогти Україні розбудувати інтегровану систему протиповітряного захисту.

«Про що просить Україна, і що ми можемо надати – це інтегрована система протиповітряної оборони. Вона не контролює весь повітряний простір України, але призначена для контролю над пріоритетними об’єктами, які Україна хоче захистити. Ми говоримо про системи короткого радіусі дії та низьких висот, середнього радіусу дії та середньої висоти, і далекобійні системи великої висотності. Це суміш всіх таких систем, що дозволить заборонити входження до повітряного простору російських літаків, безпілотників та надасть оборону проти російських ракет», - сказав генерал.

Він зауважив, що вже зараз Україна дуже ефективно використовує існуючі системи, включаючи SА-6 (КУБ - ред.), С-300 та інші подібні системи. Вони дозволили українській стороні ефективно знизити російську перевагу у повітрі та, як наслідок, ускладнили комбіноване маневрування російських військ.

За словами генерала, країни, що брали участь у конференції, можуть допомогти Україні створити інтегровану систему протиповітряної оборони, в тому числі, з використанням більш старих систем ППО. Зокрема, наразі Україна використовує доволі літні системи ППО середнього радіусі дії, але вони доволі ефективні. Є й інші системи, які є доступними у інших країнах, наприклад, «Петріот». Дієздатні системи протиповітряної оборони мають також, зокрема, Ізраїль та Німеччина.

Читайте також: Німеччина передасть Україні додаткові Panzerhaubitze 2000 та РСЗВ MARS II

«Завдання полягає у тому, щоб звести ці спроможності разом, застосувати їх, надати необхідне тренування, тому що всі ці системи є різними. Треба переконатися, що вони можуть поєднуватися одне з одним, в єдиній системі управління та комунікації, забезпечити їх необхідними радарами, які можуть взаємодіяти одне з одним та спільно відстежувати цілі. Це доволі складне завдання з технічної точки зору, але воно є досяжним», - наголосив Міллі.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася вже шоста зустріч Контактної групи по Україні під егідою США («Рамштайн») в якій взяли участь політики та військові керівники 50 країн, включаючи союзників по НАТО та країни-партнери, які обговорили шляхи подальшої військової підтримки України у її зусиллях із захисту проти російської агресивної війни, у повній відповідності до права на самооборону, що передбачене Хартією ООН.

Фото: Chad J. McNeeley, DoD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-