Україна підтвердила свою повагу до суверенітету й територіальної цілісності Японії – Президент

Україна підтвердила свою повагу до суверенітету й територіальної цілісності Японії – Президент

Відео
Укрінформ
Україна підтвердила свою повагу до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її Північними територіями, які поки що перебувають під російською окупацією.

Про це у відеозверненні заявив Президент Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

"Сьогодні ухвалено важливе рішення. Справедливе. Юридично бездоганне. Історичне. Україна підтвердила свою повагу до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її Північними територіями, які поки що перебувають під російською окупацією. Сьогодні я підписав відповідний указ. Є відповідна заява Верховної Ради України. І ми закликаємо всіх у світі ухвалити аналогічні рішення. росія не має жодного права на ці території. Усі у світі це добре знають. І треба нарешті діяти", - заявив глава держави.

Він додав, що лише через звільнення земель від російської окупації можна повернути повну силу міжнародному праву.

Читайте також: Японія запровадила санкції проти 81 фізособи та дев'яти організацій з рф

"Статут ООН і весь комплекс договорів і конвенцій, на яких базується міжнародний правопорядок, працюватимуть лише тоді, коли окупанти програватимуть, а народи світу будуть захищені від будь-яких окупацій. Цією війною проти України, проти міжнародного правопорядку, проти наших людей росія поставила себе в умови, коли це тепер лише питання часу – реальне звільнення всього, що колись було захоплено й перебуває нині під контролем Кремля. росія на своєму прикладі покаже всім потенційним агресорам світу, що загарбницька терористична війна в наш час – це шлях до послаблення та неминучої руйнації того, хто починає таку війну", - наголосив Зеленський.

Президент підкреслив: ворог має зазнати поразки.

"Агресор повинен програти. Так і буде. Щоб такі війни більше не повторювались і щоб мир був дійсно довгостроковим. Нічого не має залишитися загарбникам. Вірю: і для наших партнерів справедливість буде відновлена", - заявив він.

Читайте також: Посольство Японії офіційно відновило роботу у Києві

В указі, оприлюдненому на сайті глави держави, наголошується: "Україна підтверджує свою повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією російської федерації".

Водночас Кабінет Міністрів відповідно до Домовленості між Урядом України і Урядом Японії про встановлення дипломатичних відносин (у формі обміну листами) від 26 січня 1992 року в своїй діяльності має виходити з позиції, що Північні території є невід'ємною частиною суверенної території Японії.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії. Звернення ВР спрямоване на недопущення толерування пов'язаних з окупацією питань та привернення уваги на міжнародному рівні до необхідності підтримки суверенних територій Японії та прискорення фактичної реалізації домовленостей 1956 року.

Уряд Японії повернув у щорічний дипломатичний довідник "Синя книга дипломатії" формулювання "незаконно окуповані" щодо Курильських островів (північні території в Японії). Токіо заявляє, що радянський союз незаконно захопив північні території, до яких входять острови, включаючи Еторофу, Шикотан і Кунаширі, незабаром після капітуляції Японії в Другій світовій війні в серпні 1945 року. москва стверджує, що це було зроблено «законно».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-