російська пропаганда створила передумови для нового геноциду – історики

російська пропаганда створила передумови для нового геноциду – історики

Укрінформ
російська пропаганда розлюднювала українців протягом десятиліть, підштовхуючи російських військових до майбутніх звірств.

Про це зазначив український історик Василь Расевич під час конференції «Війна Росії проти України – війна ідеологій і культур», передає Укрінформ.

«Метою масованих пропагандистських атак було, зокрема, маркування українського руху опору як «нацистського» та «фашистського». російські ідеологи не посоромилися навіть інструменталізувати Голокост, аби представити українців головними виконавцями цього злочину. Нескінченні ток-шоу в рф сягнули рівня розлюднення українців з метою, щоб російські солдати не мали докорів сумління, вбиваючи та катуючи українське населення на окупованих територіях, знищуючи міста і села, культурні надбання та вбиваючи цивільне населення», - зазначив він.

Читайте також: Псевдореферендуми спеціального призначення: дайджест пропаганди РФ за 27 вересня

Водночас дослідник Георгій Касьянов підкреслив, що російські наративи, які вилилися у повномасштабне вторгнення, продукувалися путіним із 2008 року.

За словами історика, тоді очільник кремля вперше на Бухарестському саміті заявив на широкий загал, «що Україна – це штучна держава, територію якій надав срср, а росіяни й українці – єдиний народ». Водночас на саміті він порушив питання про територію, зазначивши, що Польща, Словаччина, Угорщина й Румунія віддали свої землі Україні.

За словами дослідника, путін, вбачаючи в Україні загрозу, повторив ці тези у 2013 році перед підписанням «Угоди про асоціацію України з ЄС» й початком війни.

Читайте також: Meta «відключила» мережу російської пропаганди, націлену на Європу

Також Касьянов підкреслив, що путінська думка підживлювалася російськими ЗМІ й шкільними підручниками, які викреслювали Україну з історико-політичної сцени.

«Ми провели дослідження щодо репрезентації українців в російських книжках – від початку ХХІ ст., включно з найбільш сучасними підручниками з історії від 2015 року. Що ми там бачимо? Є історія держави російської, а Україна не визнається як окремий історичний актор», - наголосив він.

Під час конференції учасники дійшли висновку, що наразі відбувається не лише війна зброї, а й світоглядів.

Читайте також: Подоляк: Псевдореферендуми рф - це пропаганда для пом'якшення ефекту від поразок на фронті

Як підкреслив член Наглядової Ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Александр Квасневський, цей конфлікт затягнеться на десятиліття, особливо на тлі розголосу про воєнні злочини росії на території України.

«Я не вірю, що ми зможемо знайти якийсь шлях дипломатичного примирення. Однак ми – науковці і політики - повинні казати, що бачимо російські злочини, які мають піддатися суду. Заразом наші демократичні країни мають виборювати покарання для путіна та його режиму. Також ми повинні пояснити західному суспільству, що попри те, що зима буде складною, ми б’ємося за набагато важливі цінності, аніж наш комфорт», - наголосив він.

Читайте також: Поліція вже зареєструвала понад 620 воєнних злочинів на деокупованій Харківщині

Повідомляється, що організаторами конференції виступили Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», Дім Європейської історії, Європейський Парламент (Брюссель), Яхад – Ін Унум, Робоча група Європейського Парламенту «Бабин Яр – пам'ять для майбутнього», Парламентська група з питань вшанування пам'яті про злочин Голокосту в Бабиному Яру. За підтримки Офісу Президента України.

Як повідомляв Укрінформ, незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні встановила, що під час російської агресії проти нашої держави були вчинені воєнні злочини. Зокрема, голова комісії Ерік Мосе вказав на російські авіаудари по населених пунктах України, застосування касетних боєприпасів та розстріли. Також він повідомив про випадки, коли дітей "ґвалтували, катували та незаконно утримували". Мосе також повідомив, що випадки страт розслідуються в 16 містах і селищах, в інших місцях теж є "достовірні повідомлення" щодо них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-