Подоляк: Псевдореферендуми рф - це пропаганда для пом'якшення ефекту від поразок на фронті

Подоляк: Псевдореферендуми рф - це пропаганда для пом'якшення ефекту від поразок на фронті

Укрінформ
Проведення росією псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях не має жодного юридичного значення і потрібне як пропаганда для внутрішньоросійської аудиторії, щоб "пом'якшити ефект" від контрнаступу України.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв'ю східноєвропейському бюро азербайджанського інформагентства Report, повідомляє Укрінформ.

"Тут немає юридичного процесу, що називається референдумом. Це пропаганда, спрямована виключно на внутрішню аудиторію росії. Тому що території фактично окуповані, і там є окупаційна армія. Інакше кажучи, це захоплення суверенної території іншої держави, і на ній тривають активні бойові дії", - сказав він.

Подоляк зазначив, що навіть не з погляду українського чи міжнародного права, а з погляду здорового глузду безглуздо займатися легальною роботою у зоні бойових дій, де люди не зможуть вільно висловлювати свою волю.

"Тобто, це, по суті, прорахований сценарій, це пропаганда, яка проводиться сьогодні для пом'якшення ефекту від поразки російської армії у напрямку Харкова та Херсона", - наголосив він.

Радник голови ОП наголосив, що Україна ігнорує ці псевдореферендуми через відсутність у них доцільності та юридичної складової. Подоляк також запевнив, що плани з деблокування та контрнаступу, розроблені українським Генштабом, будуть здійснюватися і надалі.

"Загалом ми розуміємо всі ризики, які тягне за собою війна. І ви маєте рацію, що справді є небезпека деякої ескалації. Але це пов'язано з істеричними та панічними настроями у росії. Тому політичне керівництво росії намагається підвищити градус війни, щоб трохи знизити критичні настрої у суспільстві", - додав він.

Читайте також: Голосуєш або втрачаєш роботу та зарплату - умови псевдореферендуму в Маріуполі

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки «л/днр» та колаборанти на тимчасово захоплених росією територіях Херсонської та Запорізької областей оголосили проведення псевдореферендумів про приєднання до росії. Фейкове "голосування" призначено на 23-27 вересня.

Лідери західних країн заявили, що будь-які російські фіктивні референдуми в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент російської федерації володимир путін 21 вересня наголосив, що росія визнає результати так званих референдумів.

Читайте також: На окупованих територіях Запоріжжя фізично немає людей для голосування на «референдумі» - Старух

За результатами соціологічного дослідження, проведеного у серпні компанією Active Group на тимчасово захоплених росіянами територіях, більшість респондентів упевнені, що їхня область має бути невід'ємною частиною України, а їхній добробут та безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії росії на їхню область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на псевдореферендум, якщо росія проводитиме його в їхньому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-